Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на

...
Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на Стратегията за детето

" Съветът на децата би трябвало да взе участие интензивно в изработването на Националната тактика за детето. За нас е значимо да чуем от Вас кои са рисковете и провокациите, пред които сте изправени, и кой е най-хубавият метод да ги преодолеем “. С тези думи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова се обърна към Съвета на децата при откриването на тържественото съвещание, отдадено на 20-ата годишнина от основаването му като народен съвещателен орган към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), оповестиха от пресцентъра на МТСП.

Министър Шалапатова акцентира, че институциите би трябвало да са покрай децата - да чуват, схващат и се преценяват с техния глас. " Това би било допустимо единствено в случай че ние, възрастните, се научим да одобряваме децата като наш сътрудник при разискването на въпросите, които ги засягат. Вслушването в мнението на децата е освен израз на почитание към тяхната персона и изискване за разрастване на техния капацитет, само че е и действителна причина за действието на устойчиви, приобщаващи и демократични общества “, сподели министър Иванка Шалапатова.

Тя посочи, че през 20-те години от своето основаване Съветът на децата се е утвърдил като орган, който аргументирано показва и отстоява своето мнение в разговора с институциите и е техен равносилен сътрудник в напъните за рационализиране на политиките и практиките, ориентирани към децата и гарантирането на техните права. " Искаме да чуем Вашия глас какво би трябвало да променим в нашето общество, с цел да може децата да се усещат добре, да сбъдват мечите си и да имат високо качество на живот в България “, сподели министър Шалапатова.

В честването на 20-ата годишнина от основаването на Съвета на децата участваха още министрите на образованието и науката Галин Цоков и на младежта и спорта Димитър Илиев, ръководителят на ДАЗД Теодора Иванова, ръководителите на парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева и по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта Небие Кабак, представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР