Съвет за развитието на гражданското общество към Министерския съвет трябва

...
Съвет за развитието на гражданското общество към Министерския съвет трябва
Коментари Харесай

Съвет за развитието на гражданското общество ще заработи през април

Съвет за развиването на гражданското общество към Министерския съвет би трябвало да проработи до няколко месеца. Новината беше обявена от Красимир Божанов от администрацията на Министерския съвет по време на полемика за възстановяване на взаимоотношението сред институциите и жителите, наречена " Вход за жители ".


Съветът ще се състои от 15 членове, като 14 от тях ще бъдат с право на глас. Съставът му ще бъде излъчен от цивилен организации с гласоподаване, което би трябвало да завърши до 3 април.

Председател на новия съвещателен орган ще бъде отраслов вицепремиер, а създаването на политики и тактика за поддръжка на гражданското общество ще бъде главната му задача.

Търсенето на нови решения и основаването на ядра за смяна бяха измежду задачите на уредниците на полемиката, в която цивилен организации ще изложат и работещи практики за взаимоотношение с институциите.
Надя Шабани, уредник на " Вход за жители ": Формално можем да кажем, че входът към институциите е свободен, само че не е оня централен вход, през който всеки от нас може да влезе, да каже това, което го тревожи, да го отбрани и изобщо да взе участие в процеса на взимане на решенията. Хората желаят да бъдат дейни, само че като че ли инструментите, които в този момент познаваме, са прекомерно комплицирани, прекомерно тромави, а от време на време оставаме разочаровани, тъй като процесът е прекомерно дълъг и най-после не виждаме този резултат, който желаеме в този момент да се случи. Затова съгласно мен би трябвало да се предложат нови, съвременни принадлежности.  Надя Шабани, уредник на " Вход за жители ": Това, което имаме като принадлежности, е много остаряло. Администрацията рядко прави акции да запознае всеки. Това съгласно мен е обвързване на институциите и на хората, които работят с тях - да преведем това във формат, в който прибирайки се от работа, ти да можеш да четеш това, което през днешния ден ще се взима като решение, бързо и елементарно да споделиш. В същото време да могат да се вършат неща във време, в което можеш да се включиш. Със сигурност гражданското общество би трябвало да се реформира. Светът е друг и упованията са разнообразни. За мен гражданските организациите са не тези, които тичат след проблемите, а в противен случай - те задават проблемите и решенията. Въпросът е, това което се предлага като решение, да е съответно. Един от огромните уроци, които научихме е, че не е задоволително някакво решение да се сложи на масата, а че дружно би трябвало да мислим решенията и да забележим дали сме задоволени и непрестанно да търсим нови и нови неща.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР