Саули Нийстьо e избран отново за президент на Финландия след

...
Саули Нийстьо e избран отново за президент на Финландия след
Коментари Харесай

Финландският президент отнесе съперниците си за поста още на първия тур

Саули Нийстьо e определен още веднъж за президент на Финландия след броене на бюлетините. Не се наложи втори тур на изборите.

Изоставането на идващият - опозиционният претендент от " Съюз на зелените " Пекка Хаависто е 50% от гласовете.

Окончателните резултати ще бъдат издание само че 30 януари. Нийстьо е с 62,7% поддръжка, Хаависто е с 12,4%. На трето е претендентката от " Истински финландци " Лаура Хухтасаари с 6,9%.

Пааво Вяюрюнен от придвижването на гласоподавателите получи 6,2%, Матти Ванханен от ръководещия " Финландски център " - 4,1%, Туула Хаатайнен от социалдемократите - 3,3%, Меря Кюлленен от " Ляв съюза " - 3%, Нилс Торвалдс от Шведската национална партия - 1,5%.

По време на предизборната акция рейтингът на Саули Нийнистьо измежду финландците надалеч надхвърляше известността на другите претенденти. Дълго време той бе посочван за водач и в изследванията на публичното мнение, като равнището на неговата поддръжка доближаваше от време на време и до 80%.

Нийстьо избра прагматична позиция по отношение на мощния комшия Русия като не води Финландия към НАТО, само че желае да обезпечи американски нуклеарен чадър над страната си. /БГНЕС, Агенция Франс Прес, ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР