Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е тайнственият купувач на

...
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е тайнственият купувач на
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник купил най-скъпия имот в света

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е тайнственият покупател на най-скъпия парцел в света, прочут като Двореца "Луи Четиринадесети ", ситуиран покрай Париж, оповестява Франс прес, като се базира на информация на в. "Ню Йорк таймс ".

Луксозният парцел бе продаден през септември 2015 година за 275 милиона евро от френската компания за първокласни недвижими парцели "Даниел Фео ", член на аукционната мрежа на "Кристис ". Тогава не бе обявена никаква информация за новия притежател. Появиха се единствено сведения, че той е от Близкия изток.

Дворецът "Луи Четиринадесети " обратно на упованията не е замък, датиращ от няколко века, а е издигнат през 2011 година в град Лувесиан, западно от столицата на Франция. Той бе кръстен на Луи Четиринадесети, краля на Франция през 17-и 18-и век, прочут като Краля Слънце. Дворецът е умислен като умалено копие на Версайския замък и съчетава архитектурата на 17-и век с съвременни технологии. Сред последните има фонтани, които се управляват с iPhone, кинозала и великански аквариум. Дворецът "Луи Четиринадесети " се простира на повърхност от 5000 квадратни метра.

Според "Ню Йорк таймс " новият притежател на обилния парцел е Мохамед бин Салман, който в медиите е прочут с акронима МБС. Изданието твърди, че френските компании, които ръководят Двореца "Луи Четиринадесети ", са ръководени от люксембургска компания - Престижстейт, която на собствен ред е следена от компанията Ейт инвестмънт. Тамер Насиеф, който в обществената мрежа LinkedIn се показва като "ръководител на персоналните каузи на престолонаследника на Саудитска Арабия, " е един от шефовете на Ейт инвестмънт и на Престижстейт. Ейт инвестмънт е благосъстоятелност на членове на саудитското кралство семейство. Фирмата стои и зад закупуването на яхта на стойност 500 милиона $ през 2015 година, както и зад закупуването на картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света ", продадена наскоро на търг за 450 милиона $.

Мохамед бин Салман води битка с корупцията в страната си и предизвиква строгите икономии. От по-малко от две години той прави фрапантни промени в стопански, обществен и публичен проект, които целят да създадат монархията по-малко подвластна от петрола.

В рамките на антикорупционна акция над 200 души бяха задържани в Саудитска Арабия, измежду които министри и някогашни министри. Повечето от тях бяха пуснати на независимост в подмяна на суми, за които се счита, че те са придобили нелегално.

Засега саудитските управляващи не са коментирали новите разкрития на в. "Ню Йорк таймс ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР