Саудитският престолонаследник Мохамед бен Салман покани френски експерти да се

...
Саудитският престолонаследник Мохамед бен Салман покани френски експерти да се
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще отвори за туристи древния град Ал Ула

Саудитският престолонаследник Мохамед бен Салман предложения френски специалисти да се включат в развиването на археологическите обекти на Набатейското царство и привличането на туристи, написа „ Фигаро “

След като взе участие в построяването на Лувъра в Абу Даби, през днешния ден Париж ще подпише със Саудитска Арабия контракт за съдействие за развиването Ал Ула – археологическо богатство на час и половина със аероплан от Рияд. Сделката ще бъде оповестена саудитския принц и от френския президент Еманюел Макрон.

Древният град Ал Ула се простира върху обширна територия, обхващаща долини и планини от червен варовик. В региона, кръстосан от пътя на тамяна, има голям брой набатейски гробници, съвременнице на тези в Петра, Йордания.

В Мадаин Салих, някогашен център на набатейската власт, са открити към 100 монументални гробници, издълбани в скалите. Обявени са за международно културно завещание от ЮНЕСКО и са впечатляващи най-малко колкото Петра.

В региона има няколко набатейски града, само че и римски и ислямски, отбелязва археоложката Лайла Нехме, един от съръководителите на френско-саудитските археологически работи в Ал Ула, които не престават от 15 години. По думите й мястото е доста богато и от позиция на епиграфиката, тъй като има следи от десетина антични езици, в това число латински.

Ал Ула е отворен за визити от 2008 година, само че продължава да е изцяло чужд за туристите.

Досега страната не е отворена за самостоятелен туризъм, а строгият ислям обезкуражава и най-големите авантюристи.

Развитието на Ал Ула е част от програмата на принц Мохамед бин Салман за отварянето на страната към смета.

Според контракта с Париж ще бъде основана организация, чиято задача ще е да трансформира 4000-годишния археологически обект в известна туристическа дестинация. Споразумението е за 10 години и планува в това число построяването на хотелска инфраструктура.

Саудитска Арабия ще стартира да издава самостоятелни туристически визи най-рано след 5 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР