Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500

...
Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500
Коментари Харесай

Блумбърг: Саудитски милиардер е инвестирал над 500 милиона долара в руски фирми в дните около нахлуването на Москва в Украйна

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е вложил над 500 милиона $ в съветски компании в дните към нахлуването на Москва в Украйна, оповестява

Инвестиционната компания на принц Алуалид " Кингдъм холдинг къмпани " (Kingdom Holding Company) e придобила депозитарни разписки, издадени от акционерните сдружения " Газпром ", " Лукойл " и " Роснефт " през февруари, съгласно борсови документи. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Конкретните дати на вложенията не се показват, а от саудитската компания не дадоха отговор на запитванията дали към момента има активите, отбелязва Блумбърг. Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо след началото на войната, когато борсовата търговия в Москва беше спряна, а Западът наложи наказания против Русия.

Алуалид бин Талал, внук на крал Сауд - създателя на модерна Саудитска Арабия, е измежду най-богатите хора в страната и един от най-известните интернационалните вложители. Напоследък той е помрачен от държавния капиталовия фонд на кралството, управляван от неговия братовчед - престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който закупи дял от 16,9 % в " Кингдъм холдинг къмпани " през май.

Инвестициите акцентират деликатните връзки сред Саудитска Арабия и Русия по време на спора в Украйна, когато доста от съседите на Рияд в Персийския залив се отдръпнаха.

Президентът Владимир Путин и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на процедура ръководи кралството, са разговаряли няколко пъти от началото на войната. И двете страни работят дружно в границите на групата производители на нефт ОПЕК+ по контролиране на доставките на недопечен нефт за пазара. Обединението значително устоява на апелите на западните водачи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън, да помогне за справяне с опасенията за световната инфлация посредством увеличение на производството на нефт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР