Саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco отчете 19% спад в

...
Саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco отчете 19% спад в
Коментари Харесай

Печалбата на Saudi Aramco намалява със забавянето на петролния бум

Саудитският държавен петролен колос Saudi Aramco регистрира 19% спад в облагите си за първото тримесечие, провокиран от падащите цени на петрола. Компанията записва позитивен финансов резултат в размер на 31.9 милиарда $ при 39.5 милиарда $ година по-рано.

Анализаторите чакаха да видят спад в чистата облага през това тримесечие спрямо миналата година, защото инфлацията и възходящите лихвени проценти оказват напън върху международното търсене и подклаждат страхове от криза. Все отново резултатът на Aramco надвиши упованията за 30.5 милиарда $, планувани от анализатори, интервюирани от Reuters.

Най-големият експортьор на нефт в света осъществя рекордна облага от над 161 милиарда $ за 2022 година на фона на рекордните цени на силата и производството.

Миналия месец Саудитска Арабия и други производители от ОПЕК+ оповестиха изненадващи съкращения на производството на нефт, което ще влезе в действие от май. Те в началото покачиха цените, само че световната икономическа неустановеност и неразбираемата вероятност за търсене не престават да натежават върху тях.

Суровият нефт и природният газ способстваха с 32.7% от брутния вътрешен артикул на Саудитска Арабия предходната година, като рафинирането на нефт съставлява още 6%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР