Забележителни пътувания на Саудитска Арабия и Израел, докато преговорите за нормализиране напредват

...
Саудитска делегация на високо ниво е в окупирания Западен бряг
Коментари Харесай

Саудитска делегация на високо ниво е в окупирания Западен бряг за първи път, откакто Израел превзе територията от Йордания през война от 1967 г.

Часове след като пристигна, министърът на туризма на Израел кацна в Саудитска Арабия за събитие на ООН.

Хаим Кац стана първият израелски министър, който ръководи официална делегация в страната от Персийския залив, съобщи кабинетът му.

Епохалните пътувания идват след саудитските и израелските лидерите коментираха положително усилията за установяване на дипломатически връзки.

САЩ напоследък посредничи в сложни преговори между двата си регионални съюзника.

Сделка между могъщите държави ще отбележи драматична промяна в близкоизточната политика и ще даде голяма външнополитическа победа на президента на САЩ Джо Байдън.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Във вторник сутринта първият официален пратеник на Саудитска Арабия за палестинците Найеф ал Судайри, който е и посланик в Йордания, влезе с кола в Западния бряг през ГКПП Карама за два... дневно посещение. Израел контролира влизането на границата и трябваше да разреши пристигането му.

Палестинското външно министерство отбеляза това, което определи като "исторически крайъгълен камък" в отношенията с Рияд.

Саудитският дипломат беше посрещнат с фанфари в Рамала, където е седалището на Палестинската власт (ПА).

В президентския комплекс той прегледа почетния караул, който се бе наредил да го поздрави, докато звучаха палестинските и саудитските национални химни.

След това той връчи официалните си акредитивни писма на палестинския президент Махмуд Абас на церемония.

Говорейки с журналисти, г-н Sudairi се опита да успокои палестинците относно развитието. Той се позова на рядкото интервю, което саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман даде преди дни за Fox News.

Принц Мохамед каза, че „всеки ден се приближаваме“ към споразумение относно нормализирането между неговата страна и Израел, като същевременно добави, че палестинският въпрос все още е „много важна“ част от преговорите.

„Интересът на престолонаследника в палестинската кауза не е нова. Той държи целият регион и светът да са стабилни и безопасни, защото това се отразява положително на всички хора по света", каза посланикът.

Посещението на Хаим Кац в Рияд не беше предварително обявено.

Той прекарва два дни в Саудитска Арабия, за да присъства на събитието на Световния ден на туризма на Световната организация по туризъм на ООН.

"Туризмът е мост между нациите", цитира го офисът на г-н Кац. „Партньорството по въпросите на туризма има потенциала да сближи сърцата и икономическия просперитет.“

„Ще работя за създаване на сътрудничество за насърчаване на туризма и външните отношения на Израел.“

Тази публикация в Twitter не може да бъде показана във вашия браузър. Моля, активирайте Javascript или опитайте с друг браузър. Вижте оригиналното съдържание в Twitter. BBC не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове. Пропускане на публикация в Twitter от Amichai Stein

Разрешаване на съдържание в Twitter?

Тази статия съдържа съдържание, предоставено от Twitter. Искаме вашето разрешение, преди да се зареди нещо, тъй като те може да използват бисквитки и други технологии. Може да искате да прочетете и преди да приемете. За да видите това съдържание, изберете „приемам и продължавам“.

Приемам и продължавам BBC не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове. Край на публикация в Twitter от Амихай Щайн
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР