Саудитска Арабия заяви, че поклонниците, които се надяват да извършат

...
Саудитска Арабия заяви, че поклонниците, които се надяват да извършат
Коментари Харесай

Мюсюлманите ще влизат в Мека само с ваксина

Саудитска Арабия съобщи, че поклонниците , които се надяват да извършат годишното поклонение Хадж , ще би трябвало да бъдат имунизирани против Covid-19 , съгласно локалните медии.

Саудитският министър на опазването на здравето Тавфик ал Рабия съобщи, че ще бъде нужна " наложителна имунизация " за всички поклонници , които възнамеряват да участват на петдневното събитие през юли.

Рабия не удостовери дали на поклонници отвън кралството ще бъде позволено да подхващат Хадж, само че сподели, че имунизацията ще бъде " главното изискване ".

Хадж е един от петте стълба на исляма . От мюсюлманите, които са физически и финансово способни, се чака да го изпълнят най-малко един път в живота си. Обикновено поклонението притегля най-малко 2,5 милиона души от цялостен ​​свят.

Но предходната година Рияд взе историческото решение да ограничи броя на поклонниците , които могат да участват на Хадж поради ковид.

Две трети от поклонниците са чужденци , а една трета от определените са охраняем и медицински личен състав от Саудитска Арабия.

През октомври саудитските управляващи облекчиха рестриктивните мерки за ковид и разрешиха на хиляди поклонници да влязат в Голямата джамия в Мека, с цел да извършат Умра, по-малко поклонение.

Поклонниците имаха право да посещават градовете Мека и Медина , само че макар че им разрешиха, бяха въведени редица ограничавания , с цел да се предотврати разпространяването на ковид.

Здравен служащ би трябвало да съпровожда групи, а медицински екипи участват при положение на потребност. Други ограничавания включват възбрана на поклонниците да допират Кааба, кубичната конструкция, към която мюсюлманите се молят по пет пъти дневно.
 Хаджът в Мека - при невиждани ограничения за сигурност
Хаджът в Мека - при невиждани ограничения за сигурност

На фона на пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР