Саудитска Арабия възприема насериозно разговорите с Иран, посочва в интервю

...
Саудитска Арабия възприема насериозно разговорите с Иран, посочва в интервю
Коментари Харесай

Саудитска Арабия възприема "насериозно" разговорите с Иран

Саудитска Арабия възприема " насериозно " диалозите с Иран, показва в изявление за Financial Times външният министър на кралството принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Думите му демонстрират готовността на Рияд да възвърне връзките сред двете враждуващи страни, които се упрекват взаимно за напрежението и неустойчивостта в Близкия изток.

Пред английското издание поискал анонимност върховен саудитски представител споделя, че сега се обмисля да се разреши на Иран да отвори още веднъж консулството си в град Джеда. Но прецизира, че диалозите не са постигнали задоволителен прогрес, с цел да бъдат възобновени изцяло дипломатическите връзки, за което упорства Техеран.
" Сърдечни " и " проучвателни " диалози
От април насам Саудитска Арабия е провела четири кръга на диалози с Иран, в това число първа среща с държавното управление на новия президент - хардлайнера Ебрахим Раиси. Преговорният развой бележи нежната деескалация на напрежението в района след встъпването в служба на американския държавен глава Джо Байдън и с утежняването на икономическата обстановка поради пандемията от ковид.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд разказва диалозите с Техеран като " сърдечни ", само че акцентира, че те са " проучвателни ". И добавя: " Ние ги възприемаме насериозно. За нас не е чак подобен огромен поврат. Винаги сме казвали, че желаеме да намерим метод за стабилизирането на района ".
Диалог сред съперници
Саудитска Арабия и Иран, които водят надлежно сунитските и шиитските мюсюлмани, прекратиха дипломатически връзки през 2016 година Тогава саудитското посолство в ислямската република беше атакувано, откакто Рияд екзекутира върховен шиитски свещеник.

Сега диалозите сред Техеран и Рияд се случват на фона на европейските дипломатически старания за връщането на Съединени американски щати в нуклеарната договорка с Иран, подписана от международните сили през 2015 година Преговорите по въпроса обаче са в застой от избирането на Ебрахим Раис през юни.

Саудитска Арабия възприема " насериозно " диалозите с Иран, показва в изявление за Financial Times външният министър на кралството принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Думите му демонстрират готовността на Рияд да възвърне връзките сред двете враждуващи страни, които се упрекват взаимно за напрежението и неустойчивостта в Близкия изток.Пред английското издание поискал анонимност върховен саудитски представител споделя, че сега се обмисля да се разреши на Иран да отвори още веднъж консулството си в град Джеда. Но прецизира, че диалозите не са постигнали задоволителен прогрес, с цел да бъдат възобновени изцяло дипломатическите връзки, за което упорства Техеран.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР