Саудитска Арабия ще построи град на развлеченията с идеята да

...
Саудитска Арабия ще построи град на развлеченията с идеята да
Коментари Харесай

Една от най-консервативните държави строи свой огромен Дисниленд

Саудитска Арабия ще построи " град на развлеченията " с концепцията да притегли туристи и да усъвършенства интернационалния имидж на страната. Огромният план, който ще се простира на 536 кв. км, ще бъде построен в Кидия, югозападно от столицата Рияд.

Той е част от самодейността за реформиране на стопанската система на страната " Визия 2030 ", чиято цел е да понижи зависимостта от петрола, да притегли вложения и да сътвори нови работни места.

 Саудитска Арабия влага милиарди долари в развлекателни планове
Най-богатата на нефт страна влага милиарди в развлечения

Рияд желае жителите му да почиват в страната

Обширният " град на развлеченията " ще бъде финансиран основно от Фонда за обществени вложения на Саудитска Арабия. Със своите тематични паркове от висок клас, зони за сафари и моторни спортни уреди, той ще съперничи на международния водач " Дисниленд ".

Изграждането му към този момент е в ход, а строителните действия би трябвало да приключат през 2022 година Общата цена на плана и непознатите вложения в него към този момент се пазят в загадка.

 Ще се трансформира ли Саудитска Арабия в туристическа дестинация?
Ще се трансформира ли Саудитска Арабия в туристическа дестинация?

Рияд влага десетки милиарди, с цел да притегли задгранични гости

" Този град ще стане по Божията воля видна културна забележителност и значим център, отговарящ на развлекателните, културни и обществени потребности на бъдещите генерации в кралството ", съобщи 32-годишният престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Промяна на имиджа

През последните месеци управляващите в Рияд започнаха редица обществени и стопански промени , по самодейност на принца. Неговата Визия 2030 сложи за цел годишните разноски за просвета и развлечения да се усилят от сегашните 2.9% от общите разноски на семействата до 6% до 2030 година Международните вложители също демонстрират сериозен интерес към развлекателните планове на кралството.

 Саудитска Арабия влага $400 милиона в американския шоу бизнес
Саудитска Арабия влага $400 милиона в американския шоу бизнес

Купува дял в Endeavor -най-голямата в света организация за наемане

Престолонаследникът също е самодеен - той посети Съединени американски щати и се срещна с корпоративни водачи от Силициевата котловина, като шефовете на Фейсбук и Disney Марк Зукърбърг и Боб Айгър, популяризирайки плановете на Рияд, с цел да притегли непознати вложения.

Мохамед бин Салман работи самоуверено и отстрани забрани в консервативната страна, стремейки се да я отвори към света. В страната към този момент може да се върви на кино, а на дамите е позволено да карат.

 Саудитска Арабия възроди кината и чака зашеметяващо търсене
Най-богатата на нефт страна възроди кината и чака зашеметяващо търсене

Страната интензивно развива развлекателната промишленост

Саудитска Арабия към този момент отвори първото си кино от 35 години - ход с икономическо, само че и символно значение. Властите се надяват да се усилят вътрешните разноски за развлечение и свободно време, само че и да насърчат по-голяма либерализация и всемирски живот в обществото.

Друг значим план е НЕОМ - нов град, който ще служи като стопански и софтуерен център сред Египет, Саудитска и Йордания. Инвестицията в него е 500 милиарда $, а първата му фаза би трябвало да бъде приключена през 2025 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР