Саудитска Арабия се надява да поддържа добри отношения с Иран,

...
Саудитска Арабия се надява да поддържа добри отношения с Иран,
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман: Саудитска Арабия иска добри отношения с Иран

Саудитска Арабия се надява да поддържа положителни връзки с Иран, в случай че той се откаже от отрицателното си държание, съобщи саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, в изявление за саудитската държавна телевизия, съобщи ДПА.

В изявлението принц Мохамед употребява по-мек звук във връзка с Иран, който е главният районен противник на Саудитска Арабия.

Принцът също по този начин отбрани ролята на Саудитска Арабия в йеменския спор и изрази вярата си, че подкрепяните от Иран бунтовници хуси ще седнат на масата за договаряния.

Мохамед бин Салман даде изявлението за саудитската телевизия на петата годишнина от началото на амбициозния му проект за диверсификация на саудитската стопанска система " Визия 2030 ".

" В последна сметка Иран е прилежаща страна. Ние просто се надяваме да имаме положителни и специфични връзки с Иран. Искаме той да благоденства и да се развива, защото Саудитска Арабия има ползи в Иран и Иран има ползи в Саудитска Арабия. Проблемът ни е отрицателното държание на Иран, без значение дали става дума за нуклеарната му стратегия, за поддръжката, която оказва на противозаконни въоръжени групировки в някои страни или за балистичната му ракетна стратегия ", посочи саудитският престолонаследник.

Той сподели още, че Саудитска Арабия работи с сътрудниците си в района и по света, с цел да откри решения на проблемите си с Иран.

Рияд и Техеран скъсаха дипломатически връзки през 2016 година и понастоящем са изправени един на различен в няколко прокси спора, измежду които този в Йемен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР