Саудитска Арабия се готви да посрещне утре голямото мюсюлманско поклонение

...
Саудитска Арабия се готви да посрещне утре голямото мюсюлманско поклонение
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се готви за крайно ограничено поклонение в Мека

Саудитска Арабия се готви да посрещне на следващия ден огромното мюсюлманско поклонение в Мека, само че тази година поклонниците са прекомерно малко поради коронавирусната пандемия - за пръв път в най-новата история.

Само 10 000 саудитци и чужденци, пребиваващи в кралството, са получили позволение да вземат участие в тазгодишния хадж - един от петте стълба на исляма.

Близо 2,5 милиона поклонници извършиха огромното поклонение предходната година; както постоянно, мнозина бяха пристигнали от чужбина.

Тази година не е позволен и достъпът на задгранични публицисти - саудитското държавно управление стегна контрола върху влизането в най-свещения град на исляма.

Рияд: Без чужденци на хаджа!

Броят на инфектираните с новия ковид в целия свят надвиши в неделя 16 милиона; 260 000 от случаите са открити в Саудитска Арабия.

Поклонници с маски заприиждаха в Мека още през уикенда. Властите оповестиха, че мерят температурата им и ги слагат под карантина.

По разпореждане на министерството на поклонничеството идващите получават комплекти, съдържащи да вземем за пример стерилизирани части трошляк за обред, символизиращ ликвидиране с камъни, дезинфектанти, маски, молитвено чердже и ихрам - бяла дреха без шевове, каквато носят участниците в хаджа.

Преди да дойдат в Мека, поклонниците би трябвало да минат диагностичен тест, а след хаджа - да бъдат сложени под карантина.

Правителството твърди, че държи в подготвеност огромен брой здравни заведения, мобилни клиники и коли за спешна помощ особено за поклонниците, които би трябвало да съблюдават отдалеченост между тях.

Наложи се управляващите да дават отговор на цялостен поток от въпроси, задавани в Туитър от искащи да се включат в хаджа, отхвърлени от Рияд и оплакващи се от време на време от непрогледен асортимент на претендентите.

Подборът е сбъднат въз основа на "здравни фактори ", увери в ефира на саудитската телевизия "Ал Арабия " министърът на поклонничеството Мохамед Салех бин Тахер Бентин, съгласно който процесът е бил транспарантен.

Коронавирусът донесе нови беди на арабите

Местни поданици, пристигнали от 160 страни участваха в проведена от държавното управление лотария. Сред щастливите избраници е Насер - нигериец, който живее в столицата Рияд, весел, че е изтеглил "печеливш билет ".

"Чувството е неописуемо ", споделя той пред Агенция Франс Прес, преди да дойде в Мека.

Саудитските поклонници са подбрани измежду група професионални медици и военни, заразили се с Ковид-19 и след това оздравели, посочи министерството.

Желаещите от други страни аплайваха онлайн и държавното управление увери, че 70 на 100 от местата ще бъдат за тях, само че не посочи броя на поръчките, нито какъв брой от тях са утвърдени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР