Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за

...
Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отваря магазин за алкохол

Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за алкохол в столицата Рияд, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на източник, осведомен с проектите и документ, показани в сряда. Магазинът ще обслужва извънредно немюсюлмански дипломати, защото ислямската вяра не разрешава потреблението на алкохол.

Този ход е крайъгълен камък в напъните на кралството, водено от саудитския престолонаследник принц Мухаммад бин Салман, да отвори ултраконсервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес и е част от така наречен " Визия 2030 " за създаване на стопанска система след петрола.

Новият магазин, чието разкриване би трябвало да стане факт " през идващите седмици ", се намира в дипломатическия квартал на Рияд, квартал, където живеят чиновници на посолства и дипломати и ще бъде " прецизно стеснен " за немюсюлмани, споделя се в документа. Все още не е ясно дали други немюсюлмански емигранти ще имат достъп до магазина.

В Саудитска Арабия пребивавам милиони емигранти, само че множеството от тях са мюсюлмански служащи от Азия и Египет.

Саудитска Арабия има строги закони против потреблението на алкохол, чието нарушаване може да бъде осъдено със стотици удари с бич, депортиране, санкции или отнемане от независимост. Емигрантите са изправени и пред депортиране. Като част от промените бичуването значително е сменено със затворническа присъда.

Досега алкохолът е бил наличен за пребиваващите в страната единствено посредством дипломатическата поща или на черния пазар.

Контролираните от страната медии оповестиха тази седмица, че държавното управление постанова нови ограничавания върху вноса на алкохол в дипломатическите колета, което може да до тласне търсенето към стоките, предлагани в новия магазин.

Новият правилник ще ограничи вноса, с цел да се опълчи на " неправилния продан на специфични артикули и алкохолни питиета, получени от посолствата на немюсюлмански страни в Саудитска Арабия ", заяви в неделя ежедневникът Arab News.

През последните години Саудитска Арабия, която беше относително затворена в продължение на десетилетия, смекчи строгите обществени кодекси, като делене на мъжете и дамите на публични места и условието дамите да носят покриващи черни облекла или абая - дълга връхна дреха, която някои мюсюлманки носят през лятото.

Затягането на властта на принц Мохамед е съпроводено от промени, които включват отваряне на страната за нерелигиозен туризъм, концерти и разрешаване на дамите да карат, както и репресии против всевъзможни дисидентски прояви и политически противници.

" Визия 2030 " включва още развиване на локални промишлености и логистични центрове и има за цел да добави стотици хиляди работни места за саудитски жители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР