Саудитска Арабия провежда първата мащабна операция по евакуация от началото

...
Саудитска Арабия провежда първата мащабна операция по евакуация от началото
Коментари Харесай

Мащабно изтегляне от Судан – Саудитска Арабия евакуира 150 души, сред които и българи

Саудитска Арабия организира първата огромна интервенция по евакуация от началото на въоръжения спор в Судан. Повече от 150 души, измежду които и българи, са пристигнали в Джеда. Сред избавените има дипломати и задгранични чиновници. Евакуацията е била осъществена от военноморските сили на кралството с поддръжката на други армейски елементи. Сред тях са над 90 саудитски жители и към 66 жители на други 12 страни. Те са България Кувейт, Катар, ОАЕ, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо.

Междувременно Гърция също разпореди изтегляне на нейните жители от размирната страна. Външният министър на страната увери, че ведомството работи в съгласуваност с останалите страни членки на Европейския съюз за провеждането на възможна евакуационна интервенция. Темата ще бъде сложена през днешния ден и на Съвета по външни работи на Европейски Съюз в Люксембург.
Премиерът взе решение за пренасяне на самолети на военновъздушните сили, дружно с военнослужещи от специфичните сили, в Египет. Те са в подготвеност да вземат участие в интервенция за избавяне на гръцки жители. Основната ни грижа е сигурността и освобождението на наще сънародници. От първия миг, в който започнаха военните дейности в Судан, държавното управление сложи като своя съществена цел сигурността им.
Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция

В Судан, който е обзет от сражения сред постоянната войска и паравоенни сили, има забележителна гръцка общественост, която доближава до 4500 души. Гръцките управляващи оповестиха и за двама ранени измежду гърците по време на боевете в африканската страна.

Франция също изтегля към 100 души от разнообразни националности с първия френски полет от засегнатата от войната страна след " комплицирана " избавителна интервенция. Евакуираните е трябвало да пресекат фронтовата линия на боевете към столицата Хартум, с цел да се качат на самолетите. Имаше известия, че френски жител е ранен при напредването на цивилния ескорт из Хартум. Очаква се още един полет.

Сраженията сред суданските въоръжени сили и мощната паравоенна формация, известна като „ Сили за бърза поддръжка “, са ориентирани към основното интернационално летище в страната и го сковават, като трансформират в руини редица цивилен самолети и унищожават една писта. Други летища в страната също бяха изведени от употреба.

Пътуването по суша през регионите, оспорвани от враждуващите страни, се оказа рисково. Хартум се намира на към 840 км от Порт Судан на Червено море.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР