Саудитска Арабия притежава огромно предимство от гледна точка на изобилното

...
Саудитска Арабия притежава огромно предимство от гледна точка на изобилното
Коментари Харесай

Саудитска Арабия иска да преобърне енергийния свят


Саудитска Арабия има голямо преимущество от позиция на изобилното си слънце и вятъра в района на Червено море, както и големите площи от неизползвана земя
(снимка: CC0 Public Domain)

„ Дошъл е краят на ерата на изкопаемите горива ”, крещят природозащитници и еко-активисти. „ Дошла е ерата на възобновимата сила ”. Но не слушайте какво приказват деятелите. Гледайте какво вършат богатите и огромните. Компании за дистрибуция на нефт влагат в бизнеси с електрически автомобили и слънчеви покриви. Саудитска Арабия пък строи фабрики за „ зелен ” водород. Тя е решена да стане стопанин на пазара на чистото „ гориво ”, който се прави оценка на 700 милиарда $.

Изгорелите от слънцето полета и непрекъснатият бриз на Червено море вършат северозападния завършек на Саудитска Арабия първокачествен терен за това, което кралството се надява да трансформира в световен център за „ зелен ” водород. Докато държавните управления и промишленостите търсят по-малко замърсяващи други възможности на въглеводородите, най-големият експортьор на недопечен нефт в света не желае да загуби водачеството си в енергийния свят, отбелязва.

Затова в този момент Саудитска Арабия се е заела да построява цех за 5 милиарда $. Той ще е захранван напълно от слънчева и вятърна сила. Планира се да бъде измежду най-големите производители на „ зелен ” водород в света. Това би трябвало да стане факт, когато бъде подготвен и плануваният мегаполис Неом през 2025 година.

Накратко, концепцията е пустиня с размерите на Белгия да се трансформира в многолюден мегаполис, захранван от възобновима сила. Задачата е поверена на Питър Териум, някогашният основен изпълнителен шеф на RWE AG – най-голямата енергийна компания в Германия, и поделението Innogy SE, занимаващо се с чиста сила. Задачата му е колосална: страна, подвластна от нефтодоларите, да стане цар на пазара на незамърсяващите „ горива ”.

„ Никога не съм виждал или чувал за предизвикателство с сходно измерение ”, споделя Териум. „ Прекарах последните две години, въртейки мозъка си към това по какъв начин да стартираме „ от нулата ”, и в този момент сме в режим на осъществяване ”.

Водородът се трансформира от нишов източник на сила в огромен бизнес. Само Европейският съюз е заел 500 милиарда $ за увеличение на водородната си инфраструктура. Англия е хазаин на 10 плана за отопление на здания с водород. Китай вкарва рейсове с горивни кафези и други търговски транспортни средства. Япония възнамерява да употребява водорода за производството на стомана.

Други също влагат мощно във водород, откакто се видя, че това е по-ефективното еко-решение за чиста сила. И в този момент всички тези страни се борят за позицията на бъдещия световен водач. А специалистите сочат Саудитска Арабия като победител в тази конкуренция.
още по тематиката
Това би трябвало да значи доста евентуални клиенти за централата, наречена Helios Green Fuels. Саудитска Арабия се насочва към превръщането си в най-големия снабдител на водород в света – пазар, който съгласно BloombergNEF може да коства 700 милиарда $ до 2050 година

Изготвят се чертежи и се афишират тактики, но… към момента е рано. Водородът е безценен за произвеждане без изхвърляне на парникови газове, сложен е за предпазване и е мощно запалителен.

„ Зеленият ” водород се добива посредством потребление на възобновима сила за електролиза. Настоящите разноски за произвеждане на кг са малко под 5 $, съгласно Международната организация за възобновима сила.

Саудитска Арабия обаче има голямо преимущество от позиция на изобилното си слънце и вятъра в района на Червено море, както и големите площи от неизползвана земя. Разходите на Helios евентуално ще бъдат измежду най-ниските в международен мащаб. Така ще може да се доближи до цена от 1,50 $ за кг до 2030 година, съгласно BNEF. В Европа, съгласно експертите, много дълго производството на „ зелен ” водород ще остане по-скъпо.

„ В никакъв случай няма да могат сами да създават целия водород [на света] ”, споделя Териум. Но преимуществата са явни.

Има и други провокации: страната създава една осма от международните доставки на петрол, само че сега нейният действен потенциал за рандеман на възобновима сила е дребен съгласно районните стандарти. За осъществяване на плана за зелен водород ще са нужни, като за начало, 4 гигавата нови мощности за рандеман на слънчева и вятърна сила. „ Бидейки първата ВЕИ електроцентрала от гигаватов мащаб, ние ще имаме преимущество в развиването на по-нататъшни нововъведения ”, споделя Териум.

Като за начало Helios ще създава 650 тона водород дневно посредством електролиза. Той ще се трансформира в 1,2 милиона тона годишно „ зелен ” амоняк. Американската компания от Пенсилвания Air Products and Chemicals Inc. ще изкупува целия този амоняк, който е по-лесен за превозване от течния или газообразния водород, и ще го преобразува назад във водород на мястото на доставка при клиентите.

Това не е всичко. „ Няма да чакаме, до момента в който този план стане факт през 2025 година, с цел да мислим за спомагателен потенциал ”, споделя неговият началник.

Пазарът скоро ще е подготвен да поеме продукцията на мега-завода. Тринадесет страни по света към този момент имат въведени водородни тактики, а други 11 приготвят своите, съгласно BNEF. Германия неотдавна съобщи, че ще се нуждае от „ големи ” количества зелен водород и се надява Саудитска Арабия да бъде неин снабдител.

„ Интересът, който Саудитска Арабия има от вложителите, ни кара да имаме вяра, че има постоянна икономическа аргументация за водорода, даже при настоящите цени ”, сподели представител на енергийното министерство на кралството.

Едновременно с всичко това локалната власт се пробва да усили личното си нищожно потребление на възобновима сила. В момента там има под 700 мегавата мощности. Страната възнамерява да задоволява половината от потребностите си от сила от възобновими източници до 2030 година и към този момент има няколко плана в развой на създаване или на стартова линия.

Наред с това Саудитска Арабия е една от дребното страни, които постоянно изгарят недопечен нефт за произвеждане на електрическа енергия. Силно замърсяващата процедура доближи четиригодишен връх през август и критиците споделят, че силата, употребена от завода в Неом, би трябвало да бъде ориентирана към националната мрежа.

И въпреки всичко фокусът на този мега-проект си остава върху износа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР