Саудитска Арабия предлага част от своя суров петрол марка Arab

...
Саудитска Арабия предлага част от своя суров петрол марка Arab
Коментари Харесай

Държава продава петрола с голяма отстъпка заради Русия

Саудитска Арабия предлага част от своя недопечен нефт марка Arab Light със забележителна отстъпка, с цел да се конкурира с Русия на азиатския пазар, заяви Bloomberg.

Според нея, Саудитска Арабия е определила цените на Arab Heavy и Arab Medium с най-голямата отстъпка по отношение на Arab Light от 2014 година насам. Това се дължи на обстоятелството, че главните вносители на Arab Heavy и Arab Medium са Китай и Индия, които са нараснали покупките на съветски нефт.

Кралството също предлага отстъпка за Arab Heavy и Arab Medium на клиенти в Европа и Съединени американски щати. В същото време, по-голямата част от купувачите на сходни сортове се намират в азиатските страни, защото техните индустриални мощности по предписание са настроени за тежък нефт.

Саудитска Арабия не е единственият производител от ОПЕК, заставен да се конкурира с съветския нефт на азиатския пазар. По-рано организацията заяви, че Иран е сложил отстъпка за петрола си (който, под глобите на Съединени американски щати, към този момент доста отстъпва по стойност на Brent) заради високото търсене на съветски енергийни запаси в Китай. Според търговци, цената на барел ирански нефт все още е с съвсем 10 USDпо-ниска от фючърсите за петрола вид Brent. В същото време преди началото на военните дейности в Украйна отстъпката за иранския нефт варираше от 4 до 5 USD.

Китай се трансформира в един от основните пазари за съветски енергийни запаси, защото Москва се стреми да резервира износа на нефт на фона на рестриктивните мерки заради спора в Украйна и антируските наказания. За Техеран китайският пазар е един от дребното, където може да доставя недопечен нефт, чийто експорт е стеснен от глобите на Съединени американски щати.

Вносът на ирански нефт в Китай доближи 700 000 барела дневно през май и юни, съгласно данни на анализаторската компания Kpler. В същото време съветският Urals приключи няколко петролни доставки от Иран, който все пак съумя да резервира износа си за Китай на фона на възходящото търсене на енергийни запаси, обвързвано с облекчаването на епидемиологичните ограничавания в Китай.

Износът на съветски нефт за Китай се е нараснал с 55% през май спрямо май предходната година, надвишавайки този на Саудитска Арабия и трансформирайки Русия в най-големия снабдител на нефт за страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР