Саудитска Арабия повиши производството на петрол до най-високо ниво за

...
Саудитска Арабия повиши производството на петрол до най-високо ниво за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия произвежда рекордни количества петрол заради натиска на Тръмп

Саудитска Арабия увеличи производството на нефт до най-високо равнище за всички времена през ноември, оповестява източник на Reuters от саудитската петролна промишленост.

Решението на Рияд е в унисон с гледната точка на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който ускори натиска върху кралството да се откаже от редуциране на производството на идното съвещание на ОПЕК идната седмица.

Според източник от промишлеността саудитският петролен рандеман доближава 11.1-11.3 млн. барела дневно през ноември, макар че няма да е ясно каква е точната междинна продукция преди месецът да завърши.

Произведеният нефт е повишен с към 0.5 млн. барела, което е равно на 0.5% от международното търсене, от октомври до над 1 милион барела повече спрямо началото на 2018 година, когато Рияд съкращаваше производството дружно с други членове на ОПЕК.

Саудитска Арабия се съгласи да усили доставките внезапно през юни в отговор на апели от страна на потребителите, в това число Съединени американски щати и Индия, с цел да помогне за охлаждането на цените на петрола и да се оправи с дефицита на доставки откакто Вашингтон наложи наказания на Иран.

Но ходът имаше противоположен резултат за Рияд, откакто Вашингтон наложи по-меки от плануваните наказания против Техеран. Това провокира опасения за свръхпроизводството и цените паднаха под 60 $ за барел от 85 $ за барел през октомври.

Саудитската петролна промишленост упорства цените да останат над 70 $ за барел, а министърът на енергетиката Халид ал Фалих съобщи, че световното предложение на нефт може да надвиши търсенето с над 1 милион барела през идната година, което изисква от ОПЕК да предприеме дейности.

Картелът ще обмисли договорка за намаление на производството на срещата си идната седмица, само че Тръмп още веднъж прикани Саудитска Арабия да се въздържа от сходни дейности.

В неделя американският президент благодари на себе си за по-ниските цени на петрола, сравнявайки ги с огромно понижаване на налозите в американската стопанска система. " Страхотно е, че цените на петрола падат (благодаря ви, президент Т) ", написа Тръмп в Twitter, визирайки себе си.

Цените на " черното злато " са съществена тематика в дневния ред на президента, който от време на време обществено се обръща към Рияд по въпроса. " Цените на петрола стават все по-ниски... Благодарим ти Саудитска Арабия, само че дано да станат още по-ниски ", написа той в профила си предходната седмица.

Фалих сподели по-рано този месец, че държавният петролен колос Saudi Aramco ще достави с 0.5 млн. барела по-малко петрол през декември, в сравнение с през ноември, защото търсенето от клиентите е по-слабо.

Промяната на желанията на Рияд за производството на нефт може да е обвързвана и с рецесията към убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулството в Истанбул предишния месец.

Тръмп застана зад саудитския принц Мохамед бин Салман, макар апелите на доста американски политици да бъдат наложени строги наказания на кралството. Принц Мохамед е главният фактор в саудитската петролна политика, а съгласно специалисти той ще се опита да избегне борба с Вашингтон, в това число и обвързвана с цените на петрола. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР