Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени на суровия си петрол

...
Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени на суровия си петрол
Коментари Харесай

Саудитска Арабия увеличава цените на петрола за Азия

Саудитска Арабия увеличи формалните продажни цени на суровия си нефт за азиатските купувачи след удължаването на съглашението на ОПЕК+ за понижаване на производството до края на първата половина на годината.

Според Reuters цената на главния вид Arab Light в страната е нараснала с $0.20 на барел по отношение на междинната за Оман/Дубай. Тази промяна значи, че доставките през април ще костват $1.70 за барел повече от междинната стойност за Оман/Дубай, спрямо $1.50 за барел през този месец.

Едновременно с това Aramco намали цените си за европейските купувачи с сред $0.60 и $0.70 на барел, до момента в който цените за продажби в Съединени американски щати останаха съвсем непроменени. Решението за повишение на цените идва макар първичните упования в петролната промишленост, че Саудитска Арабия ще резервира цените за април на същото равнище като тези през март.

Един от неназованите източници от бранша на добива и преработката допусна пред Reuters по-рано този месец, че решението може да е повлияно от структурата на пазара и продуктовите пукнатини, които не са се трансформирали доста спрямо предходния месец. Освен това несигурността, обвързвана с доставките преминаващи през Червено море, може да подтикне Саудитска Арабия да се концентрира върху превозването на барели към Азия.

Наскоро ОПЕК+ се съгласи да удължи съкращенията на производството си, защото референтните цени продължиха да остават релативно постоянни, основно заради упованията за неенергично повишаване на търсенето и увеличено предложение от страна на производители отвън ОПЕК, които евентуално биха могли да задоволят по-голямата част от новите потребности, предстоящи за тази година.

Съществуват обаче разнообразни отзиви по отношение на достатъчността на тези ограничения. Някои от тях, в това число EIA, чакат доста по-слаб растеж на производството в Съединени американски щати, които постоянно се показват като образец за предложение отвън ОПЕК, което се чака да задоволи спомагателното търсене.

Действителният ритъм на повишаване на търсенето през годината ще стане явен едвам по-късно, а някои анализатори не изключват опцията за недостиг на петролните пазари.

Въпреки тази неустановеност множеството анализатори чакат цените на петрола да останат релативно непроменени през годината, което се дължи на бавния стопански напредък, който нормално понижава търсенето на нефт и газ.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР