Саудитска Арабия планира да покани сирийския президент Башар ал Асад

...
Саудитска Арабия планира да покани сирийския президент Башар ал Асад
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира да покани Асад на среща на върха през май

Саудитска Арабия възнамерява да предложения сирийския президент Башар ал Асад на срещата на върха на Арабската лига, която ще се организира през май в Рияд, като по този метод публично ще се постави завършек на изолацията на Сирия в района, съобщи " Ройтерс ".

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в околните седмици ще посети Дамаск, с цел да съобщи на Асад публична покана за присъединяване във форума, плануван за 19 май.

Гамал Рошди, който е представител на секретаря на Арабската лига, сподели, че организацията не е осведомена с всеки ход на двустранно равнище сред арабските страни. " Не се допуска, че сме осведомени авансово за хипотетичното посещаване ", съобщи той.

Присъствието на Асад на срещата на върха на Арабската лига ще съставлява най-значимият миг във възобновяването на връзките на Сирия с страните в района, откакто през 2011 година тя беше изключена от интернационалната организация. Асад беше бойкотиран и от доста западни и арабски страни поради бруталните репресии против участниците в митинги против неговото държавно управление. Това принуждение прерасна в дългогодишна революция, отбелязва " Ройтерс ". Завръщането на Сирия в организацията ще бъде на първо място алегорично, само че този акт отразява смяната на метода на страните членки към сирийския спор.

Миналия месец източници на " Ройтерс " оповестиха, че Рияд и Дамаск са постигнали съглашение да отворят още веднъж посолствата си след свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Саудитското министерство на външните работи не удостовери информацията, само че съобщи, че води диалози със сирийското външно министерство за обновяване работата на консулските служби.
Египет, който има огромно въздействие в Арабската лига, също възобнови контактите си с Асад.

Дамаск и Кайро през вчерашния ден се договориха да засилят съдействието си по време на първото публично посещаване на сирийски външен министър в Египет от повече от десетилетие насам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР