Саудитска Арабия планира да инвестира между 100 и 200 милиарда

...
Саудитска Арабия планира да инвестира между 100 и 200 милиарда
Коментари Харесай

Започва строителството на град на бъдещето в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия възнамерява да влага сред 100 и 200 милиарда $ за създаване на зелен оазис в пустинята – футуристичен град без коли, улици и нулеви чисти излъчвания на въглерод.

Този месец планът беше разгласен от престолонаследника Мохамед бин Салман, „ Линията “ е дълъг 150 км пояс от хиперсвързани общности, разпростряли се от планините на северозападна Саудитска Арабия до Червено море.

Но за разлика от замърсяващите мегаполиси през днешния ден, този 1-милионен град ще бъде захранван от „ 100% чиста сила “, а жителите ще бъдат пренасяни посредством „ решения за самостоятелна подвижност “ и свръхвисокоскоростен пренос.

„ Линията “ ще бъде построена в три пласта: лекомислен пласт за пешеходци, плюс два подземни пласта за превоз и инфраструктура. Дизайнът, споделя Бин Салман, ще резервира 95% от естествената среда на района.

„ Защо би трябвало да жертваме природата в името на развиването? “ споделя той. „ Защо 7 милиона души би трябвало да умират всяка година поради замърсяване? Защо би трябвало да губим 1 милион души всяка година заради пътнотранспортни катастрофи? „

Вместо едно дълго развиване, градът е спретнат като клъстери от агрегирани градски зони по централен „ гръбнак “. Училища, магазини и други потребности ще бъдат на пет минути пешком, споделят разработчиците и „ нито едно пътешестване няма да е по-дълго от 20 минути “.

Плановете споделят, че изкуственият разсъдък ще усъвършенства всекидневието както на жителите, по този начин и на бизнеса, като се планува 90% от наличните данни да бъдат употребявани за възстановяване на инфраструктурните благоприятни условия.

Разработчиците предвиждат, че новият град ще генерира 380 000 нови работни места и ще усили Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия с към 48 милиарда $.

Изображенията не са предоставени, макар че строителството би трябвало да стартира през първото тримесечие на 2021 година.

„ Линията “ е замислена като първият аванпост на Neom, град-държава който ще бъде издигнат на 16 000 квадратни км и ще бъде на стойност от 500 милиарда $. Градът ще се развива в провинция Табук в Саудитска Арабия покрай границите, които споделя с Йордания и Египет. (Neom е композиция от гръцки – neos или „ нов “ и арабски – mustaqbal, или „ бъдеще “.)

Обявен като „ жива лаборатория “, Neom е част от упорит проект за отблъскване на Саудитска Арабия от петролната взаимозависимост и превръщането на страната в софтуерен международен център, сходен на Силициевата котловина. Той ще включва градове, проучвания, просветителни зони и туристически атракции.

Според The ​​Wall Street Journal, в поверителни документи се загатват проекти за летящи безпилотни таксита, увеселителен парк в жанр Джурасик парк с роботизирани динозаври и най-голямата компактност на заведения за хранене със звезди на Мишлен, където за разлика от останалата част на страната има предложение да се разреши и сервирането на алкохол.

Според The Wall Street Journal даже яркият пейзаж на района ще бъде видоизменен с машини за основаване на облаци, светещ в тъмнината пясък и гигантска изкуствена луна, която ще свети блестящо всяка вечер.

Замислен като „ най-голямата система без въглерод “ в света, градът с 16 региона ще употребява преобладаващо слънчева сила, вятърни паркове и нововъзникващи зелени технологии, които трансформират водата в О2 и водород.

„ Neom е ускорител на човешкия напредък и визия за това по какъв начин може да наподобява ново бъдеще “, се споделя в известието на двореца в Саудитска Арабия. „ Това ще бъде дестинация и дом за хора, които мечтаят за огромни каузи и желаят да бъдат част от построяването на нов модел за изключителна склонност за живот, основаване на преуспяващ бизнес и преоткриване на опазването на околната среда. “

Първоначално оповестено в Architectural Digest.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР