Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт отпуснаха финансова помощ

...
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт отпуснаха финансова помощ
Коментари Харесай

Йордания получи 2,5 млрд. долара помощ срещу кризата

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт отпуснаха финансова помощ от 2,5 милиарда $ на Йордания, която минава през сериозна икономическа и обществена рецесия, заяви саудитската осведомителна организация.  

Траншът, който бе разгласен на срещата на 4-те страни в свещения град Мека, включва депозит в йорданската централна банка, гаранция пред Световната банка, петгодишна бюджетна поддръжка и финансиране на планове за развиване.

От седмица Йордания е разтърсена от огромни митинги против повишението на цените в пъти и на налозите. Страната пое ангажимент през МВФ да направи структурни промени в подмяна на заем от няколко стотин милиона евро. Протестите провокираха оставката на премиера. За да успокои улиците, новият министър председател, който още не е показал държавното управление си, отдръпна спорния законопроект.

По данни на Световната банка прогнозата за растежа на локалната стопанска система през 2018 година е слаба – 18,5% от население е безработно, 20% живеят на границата на бедността.

Приемането на хиляди сирийски бежанци тежи мощно на обществените финанси и Аман постоянно приканва интернационалната общественост за по-значителна помощ, напомня френският „ Монд “.

В неделя еврокомисарката по външните работи Федерика Могерини заяви, че Европейски Съюз отпуска в допълнение 20 млн. евро на Йордания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР