Саудитска Арабия - най-влиятелната арабска държава, в която се намират

...
Саудитска Арабия - най-влиятелната арабска държава, в която се намират
Коментари Харесай

Саудитска Арабия предпазливо подготвя почвата за нормализирането на отношенията си с Израел

Саудитска Арабия - най-влиятелната арабска страна, в която се намират най-светите места за мюсюлманите, ясно изрази формалната си позиция по най-продължителния спор в района: установяването на публични връзки сред кралството и Израел е допустимо единствено след постигането на мир с палестинците. Въпреки това саудитските държавни медии и духовници дават признаци за смяна на отношението към Израел - нещо, което е допустимо само поради директивите на могъщия саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Противоречащите си послания за вероятно определяне на връзки на Саудитска Арабия с Израел съгласно анализатори и осведомени с тематиката отразяват другите гледни точки на 35-годишния принц и неговия 84-годишен татко, крал Салман, във връзка с саудитските национални ползи, написа Българска телеграфна агенция.

"Не е загадка, че има спор сред поколенията ", споделя основаният в Ню Йорк равин Марк Шнайер, който е консултант на краля на Бахрейн и е водил договаряния в Саудитска Арабия и други страни от Залива за поощряване на по-тесни връзки с евреите и Израел.

Страните от Залива от ден на ден гледат на Израел като на съдружник за взаимна защита против общия им противник Иран на фона на негласната паника за посоката на американската външна политика и несигурността, съпътстваща идните президентски избори в Съединени американски щати. Противопоставянето на Иран не е единствената причина за доближаване на Израел с арабските страни през последните години. Равин Шнайер споделя, че някогашният саудитски дипломат в Съединени американски щати принц Халид бин Салман му е споделил, че главният приоритет на брат му, престолонаследника, е да реформира саудитската стопанска система.

"Той сподели тъкмо тези думи: "Няма да успеем без Израел ". Така че за Саудитска Арабия въпросът е не "дали ", а "кога ". Няма никакво подозрение, че те ще открият връзки с Израел ", споделя Шнайер.

Видният член на саудитското кралско семейство, принц Турки ал Файсал, съобщи, че "всякакви изказвания за различия сред краля и принца престолонаследник са чиста нечиста сделка ". "Няма такова нещо ", безапелационен бе принцът, който години наред бе началник на саудитското разузнаване и за малко бе дипломат в Съединени американски щати.

Според специалисти и наблюдаващи е малко евентуално Саудитска Арабия да откри публични връзки с Израел, до момента в който крал Салман е на власт. Макар кралят да даде контрола върху ежедневните каузи на сина си, той се намеси по въпроса с Израел и направи изказвания в поддръжка на палестинците. В телефонен диалог с президента Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския на 6 септември крал Салман още веднъж съобщи, че държи на Арабската самодейност за мир, съобщи саудитската осведомителна организация СПА.

Инициативата планува нормализиране на връзките на Израел с арабските страни в подмяна на основаването на палестинска страна на територията, завладяна от Израел през 1967 година - договорка, която е в несъгласие с проекта на държавното управление на Тръмп за мир в Близкия изток. Въпреки това принцът престолонаследник се опълчва на традициите с невиждана увереност. Принц Мохамед желае също по този начин да поправи връзките си със Съединени американски щати, влошени след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги през 2018 година Когато Белият дом разгласи предишния месец, че Обединените арабски емирства (чийто образец бе последван няколко седмици по-късно от Бахрейн) и Израел са се договорили да открият публични дипломатически връзки, Саудитска Арабия макар апелите на палестинците се въздържа от това да подлага на критика договорката и да е хазаин на срещи, на които тя да бъде наказана. Палестинците разкритикуваха споразуменията като "предателство във връзка с Ерусалим, джамията Ал Акса и палестинската идея ", само че следените от държавното управление саудитски медии ги дефинираха като исторически и положителни за мира в района.

Саудитското кралство даде позволение за потребление на въздушното си пространство за израелските полети до ОАЕ - решение, оповестено ден след срещата на Джаред Къшнър, шурей и почитан консултант на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, с принц Мохамед в Рияд. Къшнър насърчи арабските страни да възстановяват връзките си с Израел. "Атлантик " цитира изявление на принц Мохамед по време на последната му аудиенция в Съединени американски щати през април 2018 година, в което той споделя, че Израел е огромна стопанска система и "с Израел имаме доста общи ползи ". Той съобщи, че палестинците и израелците имат право да имат своя земя, като след това добави, че е належащо спокойно съглашение, което да подсигурява стабилността и естествените връзки. Изявлението му бе изтълкувано като поддръжка за възможното определяне на пълноценни връзки сред кралството и Израел, което би отстранило останалото от арабския консенсус, че Израел може да бъде приет единствено след основаването на палестинска страна.

По-значимо обаче е оповестеното на 11 септември от дребната островна страна Бахрейн нормализиране на връзките с Израел. Според специалисти това нямаше да се случи, в случай че Саудитска Арабия не бе дала единодушието си. Това навежда на мисълта, че Саудитска Арабия е отворена към концепцията за публични връзки с Израел, съобщи Хусейн Ибиш, старши теоретичен помощник в Института за арабските страни от Залива, основан във Вашингтон.

"Според мен и те евентуално желаят същото за себе си в бъдеще. Сред саудитците битува визията, че това може да се окаже доста добър ход за Саудитска Арабия, само че те не желаят възможното нормализиране на връзките да бъде възприето като тяхна уязвимост. Искат да са сигурни, че ще бъде израз на саудитската мощ и ще способства за укрепването ѝ ", споделя той.

Според принц Турки арабските страни би трябвало да изискат висока цена за нормализирането на връзките с Израел. Израел продължава да е "препятствието пред всички тези старания. Според мен, в случай че в този момент извършите изследване на отношението на хората в Саудитска Арабия към позицията на управляващите по палестинския въпрос, ще видите, че над 90 % от популацията поддържат формалната саудитска позиция, че би трябвало да има палестинска страна със столица Източен Ерусалим ", сподели принц Турки пред Асошиейтед прес.

Рагида Дергам, арабска журналистка с дълъг стаж, която дружно с принц Турки е съпредседател на Срещата на високо ниво на Бейрутския институт в Абу Даби, споделя, че по-младите генерации в Близкия изток желаят естествен живот, а не конфискуване на упоритостите и фантазиите им. "Те желаят решения, а не още отричане ", споделя Дергам, която посредством Бейрутския институт провежда онлайн разисквания с специалисти на бъдещето на района и неговите младежи.

Когато през август бе оповестена договорката сред ОАЕ и Израел, най-популярният хаштаг в Туитър в Саудитска Арабия беше против нормализирането на връзките с Израел. Въпреки това публичната рецензия в Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн като цяло бе заглушена, частично заради обстоятелството, че държавните управления на тези страни не позволяват независимост на словото.

"Много е мъчно да получиш точни данни, даже когато правиш изследване ", споделя Ясмин Фарук от фондацията за интернационален мир "Карнеги ". Фарук споделя, че публичното мнение в Израел и Саудитска Арабия е разнообразно и комплицирано за изследване, като мненията съществено варират според от възрастовите групи и принадлежността на хората към демократични или консервативни течения. Според изследователката налице е опит саудитското общество да бъде квалифицирано за смяна и да се образува публичния спор за Израел.

Като част от подготовките за отбелязването през днешния ден на 90-ия народен празник на Саудитска Арабия на духовниците в цялата страна бяха пратени указания да произнесат проповеди за това какъв брой е значимо да се подчиняваш на владетеля, с цел да бъдат съхранени единството и мирът. По-рано този месец имамът на Свещената джамия в Мека шейх Абдуррахман ас Судайс в границите на друга спонсорирана от страната проповед, посочи значимостта на разговора в интернационалните връзки и на положителното отношение към немюсюлманите, като особено загатна евреите.

В умозаключение Судайс съобщи, че палестинската идея не трябва да бъде забравяна, само че думите му провокираха бурна реакция в обществените мрежи, като мнозина съзряха в тях следващото доказателство, че се приготвя почвата за нормализиране на връзките с Израел. Англоезичният саудитски ежедневник "Араб нюз ", който разгласява публикации, написани от равини, смени предишния петък изображението към акаунта си в Туитър с такова, на което е изписан поздравът "Шана Това ", с който се честити еврейската нова година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР