Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол и дългогодишен партньор на

...
Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол и дългогодишен партньор на
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия изплашиха дори съюзниците на САЩ

Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт и дълготраен сътрудник на Съединени американски щати, насочва сериозен жест на Китай. Саудитците са подготвени да се откажат от $ в интерес на юана, когато продават нефт. Това демонстрира съществено подкопаване на доверието в щатския $. Светът беше изплашен от невиждания мащаб на стъпката на Съединени американски щати – замразяването на суверенните запаси на Русия. В последна сметка всеки може да бъде идващият. Кога да чакаме упадъка на хегемонията на американската валута?

Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, води дейни договаряния с Китай за продажба на част от своя нефт в юани, написа „ Уолстрийт Джърнъл “, цитирайки осведомени източници

Това е явен сигнал за Съединени американски щати, че Саудитска Арабия е подготвена да премине към Китай. Подобно събитие може да подкопае господството на $ на международния петролен пазар, написа изданието.

По-голямата част (80%) от международните продажби на нефт са в долари. Саудитците не са изключение в това отношение. Те търгуват нефт за долари от 1974 година, когато беше подписана договорка с администрацията на Никсън в подмяна на гаранции за сигурността на кралството. Оттогава обаче под моста е изтекла доста вода.

Саудитска Арабия остана отдадена на щатския $ до последно, макар че в света имаше наклонност към дедоларизация. Процесът, несъмнено, беше муден. Какво накара саудитците да се оправят със сериозна стъпка, с цел да се отдалечат от $ към юана?

Саудитците имат политически аргументи да се отдалечат от Вашингтон. Първо, Съединени американски щати не поддържаха Саудитска Арабия в Йемен. Второ, Вашингтон приготвя ново съглашение с Иран по отношение на нуклеарната стратегия, вследствие на което иранският нефт ще бъде изваден от глобите. Рияд също беше шокиран от прибързаното евакуиране на американските войски от Афганистан предходната година.

Последната капка обаче бяха икономическите дейности на Съединени американски щати против Русия, които уплашиха даже техните съдружници.

„ Саудитска Арабия осъзна, че към този момент не е допустимо да се има вяра на $, както беше допустимо преди месец. Това е значим знак за възходяща наклонност на съмнение към $ и финансовата инфраструктура на $, съмнение към управляващите на Съединени американски щати, които започнаха да размахват излишно сабята за глобите. Доларът беше комфортен, тъй като всички смятаха, че всеки $ в банката е в сигурност. Но когато се окаже, че Съединени американски щати могат да замразят доларови активи освен на Иран, страната от второ равнище в международен мащаб, само че и на Русия, това значи, че могат да замразят активите на Китай, Индия и Саудитска Арабия “, споделя Станислав Митрахович, специалист от Националния фонд за енергийна сигурност, откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. Намирането на причина за наказания, изключително във връзка с надалеч не най-демократичната Саудитска Арабия, несъмнено, ще бъде елементарно.

Това в действителност не е първият сигнал от Саудитска Арабия до Съединени американски щати. В началото на март беше оповестено изявление от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман за американското списание „ Атлантик “. Саудитският принц напряко съобщи, че страната може или да усили, или да понижи вложенията в Съединените щати. Според него вложенията на кралството в американската стопанска система доближават 800 милиарда $.

Същото обръщение има и активизирането на договарянията с Китай за прекачване на продажбите на нефт от $ към юана. Саудитска Арабия към момента не е направила нищо от това, само че предизвести Съединени американски щати, че може да понижат американските вложения и да спрат да употребяват $ за разплащания на нефт. Сега зависи от Вашингтон. Рияд евентуално се пробва да спре меча на глобите на Съединени американски щати, който стартира да удря всички безсистемно. Вашингтон оказва напън върху Европа с ембарго против петрола и газа от Русия, само че Европейски Съюз не е подготвен да се жертва в името на упоритостите на Вашингтон.

В Съединени американски щати започнаха да приказват за готовността си да блокират интернационалните морски пътища на Русия. Това може да значи, че самите американци са подготвени да лишат света от съветски нефт и други артикули, в това число Европа и Китай. В най-лошия сюжет приказваме за офанзива на американски кораби против съветски петролни танкери. Подобни дейности могат да предизвикат трета международна война (точно същото като появяването на самолети на НАТО над Украйна).

Въпреки това, даже в случай че трета международна война бъде избегната, Саудитска Арабия надали ще бъде удовлетворена от енергийната и хранителната рецесия, която може да бъде предизвикана от по-нататъшни дейности на Съединени американски щати за ограничение на доставките на съветски нефт и артикули.

„ Саудитска Арабия не е удовлетворена от налагането на наказания против Русия, тъй като схваща, че в този момент се подхващат наказания против техния петролен съперник, а на следващия ден могат да бъдат приложени против самата Саудитска Арабия. Сега Белият дом се ръководи от хайлайф, който има вяра, че Саудитска Арабия би трябвало да бъде в близкоизточен съюз със Съединените щати. Но на следващия ден хора, които имат противоположното мнение, може да поемат властта “, споделя Митрахович.

„ Саудитският принц споделя напряко, че не го е грижа дали Байдън го схваща вярно или не. Сега Кралството явно не има вяра, че е належащо да бъде другар със Щатите толкоз, колкото преди, и е по-добре да диверсифицира сътрудниците и стопанската система “, прибавя специалистът.

Саудитска Арабия изнася към 6,2 милиона барела дневно, Китай купува повече от 25% от този размер. Но даже Саудитска Арабия да трансферира продажбата на целия си нефт в юани (засега това е единствено намерение), това отново няма да промени международния петролен пазар бързо и трагично, счита Митрахович.

Възможният „ принос “ на Саудитска Арабия към процеса на дедоларизация на международната стопанска система евентуално ще бъде дребен и ще възлиза на по-малко от 2% от международната търговия в долари, защото даже намаляването на големите доларови запаси на Китай понижи % на $ като аварийна валута с към 3% от 2015 година “, отбелязва Андрей Маслов, анализатор.

Такъв ход обаче може да бъде инфектиран за други участници на пазара. „ Дедоларизацията не стартира тъкмо в този момент, тя към този момент постепенно вървеше, само че поради случилото се процесът се форсира, в това число и за сметка на Русия. Това не е бърз развой, само че глобите и блокирането на съветските фондове ще го ускорят и ще накарат редица страни да се замислят за диверсификация на своите валутни интервенции и запаси в бъдеще “, споделя Аяз Алиев, доцент на катедрата по Финансов мениджмънт на Руския стопански университет „ Плеханов. “

Делът на $ в международната търговия през 2001 година доближи съвсем 90%, само че в този момент, съгласно СУИФТ, делът му е под 40%. Русия, заради глобите, ще бъде принудена да преведе търговията с Китай и с други страни в локална валута. Индия, третият по величина вносител на нефт в света, също обмисля закупуването на артикули от Русия против валута, опция на $. Индийската преса приказва за основаване на механизъм за търговски разплащания посредством опцията за потребление на юана. След индийците и Саудитска Арабия може да последват по-малки играчи на пазара.

Делът на $ в международните запаси също понижава. Въпреки че тук процесът е доста по-бавен. Ако погледнете статистиката на МВФ, щатският $ през 2000 година е употребен в запаси с към 70%, до момента в който през 2022 година международните запаси се състоят от към 60% от долари, което е най-ниската стойност от 25 години, отбелязва Маслов. Вярно е, че през последните 10 години това не се е трансформирало доста - от 62% през 2010 година до 59% през 2021 година, споделя Максим Бирюков, старши анализатор в „ Алфа Капитал “.

Замразяването на съветските запаси обаче ще бъде не по-малко поучителна история за доста страни. Процесът на понижаване на каузи на $ в международните запаси дава обещание да стане по-активен. Това ще важи изключително за Китай, чиито запаси възлизат на цели 3,4 трилиона $, както и за Индия с 632 милиарда $ и Саудитска Арабия с 441 милиарда $ запаси. Консервативните правила за ръководство на международните запаси евентуално ще бъдат преразгледани най-малко в интерес на златото, което може да се съхранява на лична територия.

Доларът може въобще да загуби статута си на съществена международна валута, споделя икономистът Хенрик Мюлер в публикация за „ Шпигел “. Според него три фактора карат човек да се съмнява в бъдещето на $ едновременно. Първо, доларовата инфлация може съществено да подкопае доверието на света в цената на американската валута. А в Съединени американски щати инфлацията се повиши до най-високото си равнище от 40 години, а глобите против съветския нефт ще я тласнат още по-високо. Вторият фактор в действителност са антируските наказания. Мюлер просто споделя, че невижданото блокиране на голямо количество съветски суверенни фондове основава опасения, че „ Вашингтон може да конфискува валутните активи на други страни във всеки един миг, сходно нарушение на доверието би навредило съществено на $ “.

Третият фактор е, че обстановката в Украйна бързо трансформира салдото на силите на финансовия пазар, което води до образуването и укрепването на нови блокове от суверенни страни с фрагментирани финансови пазари, които да заменят световните финансови институции, насърчавани от Съединени американски щати. Вече е ясно, че Саудитска Арабия е подготвена да бъде по-приятелски настроена с Китай. Наскоро ЕАИС разиска с Китай основаването на нова система, основана на нова интернационална валута, която ще се пресмята като показател на националните валути на страните-членки и цените на суровините. И въпреки всичко специалистите не чакат спад на $ през идващите години.

„ За да загуби доларът статута на съществена международна валута, Европейски Съюз и Китай би трябвало да търгуват доста по-малко със Съединени американски щати. Това надали е допустимо в обозримо бъдеще, защото Европейски Съюз е политически и търговски съдружник на Съединени американски щати, а стотици заводи и офиси на американски компании се намират в Китай. Боя се, че други страни са прекомерно незначителни за международната стопанска система, даже и да се обединят и да изоставят $, което също е малко вероятно”, споделя Маслов.

Според него смисъла на юана и еврото, несъмнено, се е нараснало през последните 10-15 години, само че това не е задоволително, с цел да понижи ролята на $ в международната стопанска система.

„ Според мен хегемонията на $ ще завърши едвам когато завърши ерата на фиатните валути, т.е. когато има нов повсеместен метод за оценяване на всичко и нов метод за заплащане на артикул или услуга. Това може да бъде цифрова валута или някакъв различен метод на заплащане, само че това явно ще бъде обвързвано с нови технологии за счетоводство и оценка “, споделя Григорий Сосновски, шеф на районната мрежа за работа с богати клиенти в капиталова компания.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР