Саудитска Арабия има интерес към изграждането на карго летище в

...
Саудитска Арабия има интерес към изграждането на карго летище в
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Саудитска Арабия има интерес към изграждането на карго летище в Узунджово

Саудитска Арабия има интерес към построяването на карго летище в България, по-конкретно в Узунджово, съобщи в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Преди ден той се завърна от посещаване в Саудитска Арабия, където бе с още министри от служебния кабинета и бизнес делегация.

Заради войната в Украйна, въздушните коридори за доставки в Европа се изместват, посочи Стоянов. Затова България сега е добра точка за карго летище, а Узунджово е комфортно с разположението си – на няколко километра от автомагистралата, елементарно налично, изясни той.

Никола Стоянов сподели още, че от страна на Саудитска Арабия има сериозен капиталов интерес в млечната индустрия. Става дума за обща инвестиция в построяването на млечна плантация в България в съдружничество с българската компания „ Ел Би Булгарикум “. Има капацитет сходна плантация да се трансформира в най-голямата в страната и района, и да изнася продукция за потребностите на целия Персийски залив, изясни Стоянов. През тази инвестиция ще осигурим съществено произвеждане, с цел да задоволим всички пазари в Саудитска Арабия, добави Стоянов.

Министър Стоянов разгласи също, че скоро следва огромна делегация от Саудитска Арабия да посети България, работи се по конвенция за отбрана на вложенията сред двете страни, ще има и съглашение сред министерствата на стопанската система на двете страни, възнамерява се и съвещание на междуправителствена комисия. До една-две седмици служебният министър на енергетиката Росен Христов ще посети Саудитска Арабия.

Ще е мъчно, само че няма да е невероятно – по този начин министър Стоянов отговори на въпрос постижимо ли е България да отвори и да предоговори глави от Плана за възобновяване и резистентност. По-рано тази седмица Народното събрание задължи държавното управление да предоговори Плана за възобновяване в частта, обвързвана с намаляването на нездравословните излъчвания и затварянето на въглищни централи. Стоянов поддържа решението на Народното събрание, само че разяснява, че не е хубаво за нас като страна „ да си меним мнението през няколко месеца “. В този миг, когато стопанска система без енергетика няма, ние не можем да си позволим да затворим тези централи. Има енергийна рецесия в цяла Европа и това кара доста компании да поглеждат към България, ще бъде нецелесъобразно да ги затворим, счита Стоянов.

Министърът предвижда, че темповете на инфлация ще се успокоят до месец април т.г. и могат да се снижат до едноцифрено число. Моята прогноза е, че инфлацията ще върви надолу, нашите упоритости са до април да е едноцифрено число, което е и изискване за влизане в еврозоната, изясни той.

До една-две седмици служебният кабинет ще разгласи новите енергийни помощи под формата на ваучери и карти за БДЖ и прилагане на градски превоз, съобщи Стоянов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР