Саудитска Арабия е споделила разузнавателна информация със САЩ, според която

...
Саудитска Арабия е споделила разузнавателна информация със САЩ, според която
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: САЩ и Саудитска Арабия очакват атака от Иран

Саудитска Арабия е споделила разследваща информация със Съединени американски щати, съгласно която Иран възнамерява офанзиви по цели в кралството. Данните са убедили американските военни и близкоизточни страни да обявят повишено равнище на паника. Това обявиха саудитски и американски източници пред " Уолстрийт джърнъл ".

Представителите на Саудитска Арабия разкрили пред вестника, че ислямската република е подготвена да извърши набези както против кралството, по този начин и против Ербил, Ирак, в опит да отвлече вниманието от вътрешните митинги, които раздрусват страната от септември.

" Загрижени сме за опасността и оставаме в непрекъснат контакт посредством военни и разследващи канали със саудитците ", обяви говорител на американския Съвет за национална сигурност. " Няма да се поколебаем да действаме в отбрана на нашите ползи и сътрудници в района ".

Техеран вече атакува Северен Ирак с десетки балистични ракети и въоръжени дронове в края на септември, един от които беше свален от боен аероплан на Съединени американски щати, до момента в който се насочваше към град Ербил, където са основани американските войски. Иран упорства, че кюрдски сепаратистки групи, основани там, са подклаждали безредиците вкъщи.

Иранските управляващи също по този начин обществено упрекнаха Саудитска Арабия, дружно със Съединени американски щати и Израел, че подстрекават демонстрациите.

Миналия месец командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран обществено предизвести Саудитска Арабия да ограничи отразяването на митингите в Иран от новинарски канали на фарси, в това число Iran International - ефирен канал, финансиран от монархията, който е известен измежду доста иранци.

" Това е последното ни предизвестие, тъй като се намесвате във вътрешните ни работи посредством тези медии ", съобщи генерал-майор Хосейн Салами в изказване, излъчено по държавните медии по време на военни учения в провинция Източен Азербайджан на Иран. " Вие сте забъркани в този въпрос и знаете, че сте уязвими ".

Иранската държавна осведомителна организация ИРНА дефинира Iran International за " мрежа, основана от Саудитска Арабия през 2017 година в Лондон ", която " налага напълно антиирански метод ". Каналът употребява обществените медии и своите сателитни предавания, с цел да показва видеоклипове на ирански митинги и полицейски репресии.

Властите се борят да потушат безредиците, които се следят съвсем всеки ден след гибелта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест за хипотетично нарушение на строгите правила на религиозно облекло в Иран. Повече от 200 бяха убити и над 1000 задържани в отговор на последвалите демонстрации, които започнаха като апел за гарантиране на правата на дамите и прераснаха в придвижване, настояващо да се смъкна режимът на аятоласите.

С разрастването на безредиците иранските публични лица упрекнаха враговете на Иран за подстрекаването на безредиците. Подобни неподкрепени изказвания са позната тактичност за режима, който упреква съперниците на ислямската република и при минали митинги в страната.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия упрекнаха Иран, че е направил офанзива с дрон и ракета против кралството през 2019 година, ориентирана против петролната промишленост на страната. Ислямската република отхвърля.

Настоящата опасност срещу Саудитска Арабия идва на фона на обтягането на връзките между администрацията на Джо Байдън и Рияд заради последните дейности на кралството във връзка с производството на нефт.

Водената от Рияд ОПЕК+ реши да понижи производството на петрол миналия месец, което докара до повишение на цените на суровината във време на висока инфлация и малко преди междинните избори в Съединени американски щати (8 ноември). В отговор Белият дом заяви, че президентът Байдън има намерение да преразгледа дали саудитските връзки обслужват ползите на националната сигурност на Америка. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР