Саудитска Арабия започва преговори за Украйна, които изключват Русия

...
Саудитска Арабия даде началото на среща на върха през уикенда
Коментари Харесай

Саудитска Арабия даде началото на среща на върха през уикенда в Джеда, на която висши служители от около 40 държави – но не и Русия – ще се стремят да изготвят ключови принципи за това как да се сложи край на Русия нахлуване в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства в петък широк кръг от страни, представени в преговорите, започнали в събота, включително развиващите се страни, силно засегнати от скока на цените на храните, предизвикан от войната.

„Това е много важно, защото по въпроси като продоволствената сигурност, съдбата на милиони хора в Африка, Азия и други части на света зависи пряко от това колко бързо светът се движи към прилагане на мирната формула“, каза той .

Русия миналия месец спря участието си в сделка за зърно с посредничеството на ООН, която позволи транспортирането на украинска продукция през Черно море до части на света, борещи се с глада.

Зеленски каза, че се надява инициативата да доведе до „мирна среща на върха“ на световните лидери тази есен, за да одобрят принципите, които според него трябва да се основават на формулата от 10 точки на Киев за уреждане.

Формулата на Украйна включва зачитане на нейната териториална цялост и изтегляне на руските войски от територии, които Москва твърди, че е анексирала.

Форумът изключва Русия, която отхвърли мирната формула на Украйна. Кремъл каза, че ще „следи“ срещата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано тази седмица, че Русия ще „трябва да разбере какви цели са поставени и какво ще бъде обсъдено“.

„Всеки опит за насърчаване на мирно уреждане заслужава положителна оценка“, каза той.


Степ Ваесен от Ал Джазира, репортаж от Киев, каза, че срещата на върха е важна за Украйна, тъй като предоставя възможност да се достигне до нации, които са останали неутрални, включително Индия и Бразилия.

Особено значимо беше присъствието на Китай, верен руски съюзник. „Това, на което Украйна наистина се надява, е, че Китай ще одобри мирния план на Зеленски“, добави Васен.

Китай, който твърди, че е неутрална страна в конфликта, но беше критикуван от западните столици за отказа да осъди нахлуването в Украйна, обяви в петък, че ще участва в преговорите в Джеда, като изпрати специален пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей .

„Имаме много разногласия и чухме различни позиции, но е важно нашите принципи да бъдат споделени“, каза той.

Уан Уенбин, говорител на китайското министерство, каза в изявление, че: „Китай има желание да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическо решение на кризата в Украйна.“

Пекин и Москва многократно са говорили за силните си отношения, откакто президентите Си Дзинпин и Владимир Путин обявиха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин.

Въпреки това посолството на Китай в Русия в петък разкритикува отношението към петима китайски граждани, на които е отказан достъп до Русия, наричайки инцидента несъвместим с общите приятелски отношения между двете страни.

Саудитска Арабия каза, че преговорите през уикенда са подчертали „готовността на Рияд да окаже своите добри услуги, за да допринесе за постигането на решение, което ще доведе до постоянен мир“, каза официалната Саудитска агенция за пресата (SPA).

Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, който работи в тясно сътрудничество с Русия по петролната политика, рекламира връзките си с Москва и Киев и се позиционира като възможен посредник във войната.

В доклада на SPA се казва, че кралството очаква срещата да засили „диалога и сътрудничеството … за да се осигури решение на кризата чрез политически и дипломатически средства“.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, беше изолиран след убийството през 2018 г. на Джамал Хашоги, саудитски колумнист за The Washington Post, в саудитското консулство в Истанбул. Но енергийната криза, породена от войната в Украйна, повиши глобалното значение на Саудитска Арабия, спомагайки за улесняването на неговото възстановяване.

Саудитска Арабия подкрепи резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заклеймяващи инвазията на Русия, както и нейното едностранно анексиране на територия в Източна Украйна.

Срещата следва организираните от Украйна разговори в Копенхаген през юни, които бяха замислени като неформални и не доведоха до официално изявление.

През май кралството беше домакин на Зеленски на среща на върха на Арабската лига в Джеда, където украинският президент обвини някои арабски лидери, че са си затворили „очите“ за ужасите на руската инвазия.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР