Сътрудници на Унгарската академия на науките (УАН) заявиха, че тяхната

...
Сътрудници на Унгарската академия на науките (УАН) заявиха, че тяхната
Коментари Харесай

Унгарските учени се опасяват за академичната свобода след нова намеса на правителството

Сътрудници на Унгарската академия на науките (УАН) обявиха, че тяхната академична независимост е застрашена от ново съглашение, което дава опция на националистическо държавно управление да въздейства върху научноизследователските му институции, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

УАН - най-старата и огромна академична институция в Унгария - се финансира само от държавното управление, само че се самоуправлява, като управлява мрежа от научноизследователски звена, в които работят към 5000 души. Председателят на академията Ласло Ловас и министърът на нововъведенията и технологиите Ласло Палкович оповестиха, че са се споразумели за делене на научноизследователската мрежа от просветителните институции на академията. Сделката поставя завършек на траялата няколко месеца неустановеност по какъв начин ще бъде реорганизирана УАН.

Научноизследователското поделение ще се управлява от ново управническо тяло, членовете на което ще се избират от държавното управление и УАН, се споделя в подписано от Ловас и министър Палкович писмо за желание. Споразумението не подсигурява независимостта на научноизследователската работа, отбелязва в страницата си във Facebook придвижването Форум на работещите в Академията, основано през януари от сътрудници в научните институти на УАН. Писмото за желание не съдържа никакви съществени гаранции за запазването на научната и организационната целокупност и професионалната самостоятелност на научната мрежа, отбелязва Форумът.

Унгарският министър председател реакционер Виктор Орбан, пристигнал на власт през 2010 година, стегна контрола над унгарския публичен живот, включително върху съдилищата, медиите, стопанската система и образованието, а в този момент и върху научноизследователските институции.
Безпокойството от ерозиране на академичната независимост и други демократични права в Унгария бе в основата на голям брой антиправителствени демонстрации в последните месеци. През декември предходната година Централноевропейският университет, основан от милиардера Джордж Сорос, съобщи че е бил заставен да напусне Унгария по метод, нарушаващ академичната независимост и удостовери проектите си да открие нов кампус в Австрия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР