сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика

...
сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика
Коментари Харесай

усия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера


съдействието сред Русия и Китай в областта на атомната енергетика за околните десетилетия бе подписан на 8 юни в Пекин, оповестиха от съветската корпорация „ Росатом “. Тържествената гала се състоя в границите на срещата на президента на Русия Владимир Путин с ръководителя на Китай Си Дзинпин, допълниха от компанията.

Пакетът документи е квалифициран в сходство със взаимното изказване на Владимир Путин и Си Дзинпин за развиването на стратегическо съдействие в региона на потреблението на атомната сила за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 година

Настоящият пакет от съглашения е най-големият в историята на руско-китайското съдействие в нуклеарната сфера. Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за съдействие по няколко високотехнологични плана, които нямат аналози в международния атомен бранш.

Подписването дава старт на огромна стратегия от планове за съдействие сред Русия и Китай:

1. Съвместно създаване на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „ Тянван “ (Седми и Осми енергоблок). По този план е подписан междуправителствен протокол и рамков контракт за създаване на реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото потомство „ 3 плюс “.

2. Серийно създаване на АЕЦ с съветски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков контракт за създаване на площадката на АЕЦ „ Сюйдапу “ (Xudabao NPP) на два енергоблока с съветски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Споразуменията плануват опция за създаване на нови енергоблокове в бъдеще.

3. Сътрудничество за създаване на китайски демонстрационен реактор на бързи неутрони (CFR600). Подписано е междуправителствено съглашение и рамков контракт. Руската страна, която има огромен на практика опит при основаване и употреба на бързи реактори, ще работи в частта доставки на съответни детайли за дадения демонстрационен реактор, оказване на услуги и доставки на гориво. Важно е да се означи, че планът за CFR600 се създава от китайските експерти.

4. Доставка в Китай на партида съветски радионуклидни топлинни източници (ТБ). Подписан е контракт за доставка на нова партида ТБ, които са детайли на радиоизотопните термоелектрически генератори за потребностите на китайската лунна стратегия.

Генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов съобщи: „ Днес Русия и Китай са водачи в международната атомна енергетика. Подписаните съглашения са най-хубавото удостоверение на партньорските връзки с китайските другари. Ще отбележа, че по време на дългото съдействие с нашите отдавнашни и надеждни сътрудници – Агенцията по атомна енергетика на Китай, Държавното енергийно ръководство на Китай и китайската корпорация CNNC, създадохме невиждано равнище на доверие. Така на площадката на АЕЦ „ Тянван “ към този момент действително имаме направен формат за взаимно планиране и създаване на АЕЦ от съветските и китайски експерти. Продължаваме взаимно да построяваме в Китай най-съвременните енергоблокове от потомство „ 3 плюс “. Освен това през днешния ден се договорихме за начало на построяването на енергоблокове ВВЕР-1200 на нова за нас площадка. Имаме огромни проекти за развиване на съдействието в атомната сфера, освен това освен в региона на АЕЦ с огромна мощ “.

В сходство с подписаните контракти съветската страна ще проектира нуклеарния остров на централата и ще достави основно съоръжение за нуклеарния остров за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „ Тянван “ и за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „ Сюйдапу “. Пускането на Седми енергоблок на АЕЦ „ Тянван “ е планувано за 2026 година, а на Осми – за 2027 година Пускането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „ Сюйдапу “ е планувано за 2028 година

Най-големият план на съдействието сред Русия и Китай в атомната енергетика е АЕЦ „ Тянван “. Генералният контракт за създаване на Първи и Втори енергоблок с реактори ВВЕР-1000 бе подписан през 1997 година, като през 2007 година и двата блока бяха предадени на възложителя. През 2010 година бе подписан идващият контракт за реализирането на Трети и Четвърти енергоблок на централата. С построяването на всеки идващ енергоблок успеваемостта на съдействието пораства, като Трети и Четвърти енергоблок се строят, изпреварвайки графика – енергийното пускане на Трети енергоблок се състоя на 30 декември 2017 година, единствено 60 месеца след началото на строителството. Днес тече подготовка за зареждане с нуклеарно гориво на Четвърти енергоблок. В началото на май тази година бе сполучливо приключен наложителният стадий в програмата за подготовка на енергоблока за физическо пускане - горещата обкатка на реактора. Пускането на Четвърти енергоблок е планувано за края на 2018 година С въвеждането му в употреба Китай ще получи АЕЦ с мощ повече от 4 300 мегавата.

Русия и Китай отделят внимание на реализирането на планове за целия етап на горивния цикъл. Така взаимно бе издигнат и цех за газови центрофуги за обогатяване на уран и пробен реактор на бързи неутрони (CEFR), който бе въведен на 100% мощ на 22 декември 2014 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР