Сатиричният театър Алеко Константинов“ започва новия театрален сезон с

...
Сатиричният театър  Алеко Константинов“ започва новия театрален сезон с
Коментари Харесай

Сатирата отваря врати в новия сезон с две премиери

Сатиричният спектакъл „ Алеко Константинов “ стартира новия сценичен сезон с две премиерни постановки – „ Буржоата аристократ ” от Молиер под режисурата на Бойка Велкова и „ Креват за двама ” от Рене Фройнд, режисирана от шефа на театъра Калин Сърменов.

Двете министър председатели започват на една и съща дата – 3 октомври, на разнообразни подиуми на държавния спектакъл.

„ Буржоата аристократ ” е преведена от Паисий Христов, сценографията е на  Чавдар Гюзелев, костюмите на  Тита Димова-Вантек, а музиката е дело на световноизвестният музикант  Теодосий Спасов, брачен партньор на режисьорката Бойка Велкова. Участват актьорите Николай Върбанов, Елена Атанасова, Анджелика Джамбазова, Лана Гекова, Михаил Сървански и други.

 

„ Буржоата аристократ “ от Жан-Батист Молиер е написана по поръчката на Краля Слънце (Луи XIV) през 1670 година и е пиеса за човешката нелепост и суетност.

По ослепителен метод Молиер разобличава обществените и човешките пороци, и с това пиесата буди асоциации към събития от днешния ден. „ Задължение на комедията е да поправя индивида, като го забавлява “ – подсещаме с усмивка един от най-прочутите афоризми на създателя. „ Буржоата аристократ “ е комедия-балет, един род, който слага началото на мюзикъла.

„ Креват за двама ” 14+ от Рене Фройнд е преведена от езиковеда проф.  Владко Мурдаров, а режисурата е на шефа на Сатирата Калин Сърменов.

В този театър вземат участие известните артисти Александра Сърчаджиева, Николай Луканов,  Явор Борисов, Стела Ганчева, а драматург на постановката е Богдана Костуркова. /виж. водещата снимка/

„ Много постоянно в опитите си да постъпим вярно забравяме да се вгледаме в индивида, поради който са всичките ни старания. Слагаме личните си показа пред потребностите, възприятията и страстта на другия. Тоест, да забравим за себе си, с цел да можем да разберем индивида, който твърдим, че обичаме. Най-трудни са простите формули! ”

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР