Сатиричен театър Алеко Константинов“ гостува на 5 март в Пловдив

...
Сатиричен театър Алеко Константинов“ гостува на 5 март в Пловдив
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев и куп звезди играят Как се обира банка в Пловдив

Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов “ гостува на 5 март в Пловдив с комедията " Как се обира банка “ от Сами Файяд. В постановката вземат участие Христо Мутафчиев, Ева Тепавичарова, Веселин Цанев, Михаил Сървански, Екатерина Георгиева, Маргарита Хлебарова, Явор Борисов, Красимир Куцупаров.  Режисьор е Николай Ламбрев-Михайловски, превод Илиана Друмева, музика - Добрин Векилов-Дони.

Сюжетът е повече от смешен. Благосъстоянието от дълго време е напуснало фамилията на Агостино Капече. Фантасмагоричните му изобретения като " кларинет за асматици " и опити с тиранти да модернизира затварянето на порти не могат да изпълнят тенджерата за вечеря. Но пък безумната концепция да повлече цялата фамилия – от дъщерята в напреднала бременност до сприхавия тъст, е на път да се увенчае с успех…

" Как се обира банка “ е заглавие – измама. Италианският драматург Сами Файяд ни занимава с една в действителност закачлива сюжетна история за грабеж на банка във времето на 60-те /70-те години на 20 век, когато нямаше още мобилни телефони, алармени цифрови апаратури, охранителни камери и прочие Обир на банка в Неапол от едно италианско оскъдно семейство. Всъщност това е пиеса/комедия, която би трябвало да се споделя: " Още един опит да се проучват аргументите за обществената неправда в един свят на корупция, свръхпотребление, липса на морал и свинско отношение към човещината, свят, в който парите са божеството на силата и благополучието в живота. “ И под заглавие: " Тежката орис на породата индивиди с диагноза Дон Кихот “. Но кой ще си купи билет за пиеса с такова заглавие?

" Как се обира банка “ е заглавие – трамплин. Отскок от комедията на безпаричието в парадокса на човешката обърканост и горчилка от живота. Заглавие-маршрут, по който се доближава до зоната на сложните въпроси: Защо през днешния ден е по този начин? Има ли смисъл? Утре какво? Героите на Сами Файяд наподобяват на положителните палячовци от приказките със своята доверчивост и доброта. Те обаче са и упорити като герои от пиесите на С. Бекет: чакат, чакат, чакат нещо да се случи, което ще промени живота им. Агостино, главата на семейство, артистът-изобретател на театрални фокуси е изгубил себе си някъде обратно във времето, когато поради любовта се е отказал от гения си на артист и е станал занаятчия на театрални фишеци.

Един мозък, който непрестанно ври в огъня на подозрението – има ли смисъл от всичко, когато липсва мъничко почитание и признателност и то най-много от най-близките. Един човек има вяра единствено в театралните фокуси, тъй като вестниците го лъжат, животът го е изритал в ъгъла, а децата и жена му не го почитат. И ето: решил е нещо. Измислил е нещо. И желае то да се случи в действителността поради едната мъничка доброта. Доброто ще избави света. Абсурд, нали? Почти колкото хубостта може да го избави. Да повярваме ли на Агостино, че е намерил избавление за… За кое?… От кого? От какво? “, споделя режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски.

" Как се обира банка “ ще се играе на 5 март, от 19,00 часа в Дома на културата " Борис Христов “. Билети - на касата на " Маск Арт " в ДК “Борис Христов “, тел.: 0894/ 61-11-88.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР