Сателитни снимки ще показват всеки месец в продължение на 7

...
Сателитни снимки ще показват всеки месец в продължение на 7
Коментари Харесай

Сателити ще следят горите в Югозапада за изменения заради климата

Сателитни фотоси ще демонстрират всеки месец в продължение на 7 години по какъв начин климата трансформира горите, попадащи на територията на Югозападното държавно дружество (ЮЗДП), оповестиха във вторник от сдружението. Това ще разреши бърза реакция за ограничение на вредите върху горите вследствие на засушавания или други прищявки на времето. Мониторингът е почнал от началото на септември и е по отношение на осъществяването на 7-годишен интернационален план за акомодация ръководството на горите към климатичните промени, който е финансиран от стратегия на LIFE.

Партньори на ЮЗДП са Световният фонд за дивата природа (WWF), Чешкият университет в Прага за естествени науки, Словенското държавно горско дружество и унгарската Национална асоциация на частните горовладелци.

По плана ще бъде основани семепроизводствени градини от сухоустойчиви дървесни типове и тестови залесявания в най-южните елементи на предприятието - Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Целта е да бъдат открити най-подходящите типове за повишение устойчивостта на горите в най-уязвимите територии към изменящите се климатични условия.

Третата мярка планува закупуване на съвременна техника и тестово използване на разнообразни способи за бърза и рентабилна промяна на иглолистните култури в по-устойчиви насаждения. Тя ще бъде приложена в държавно ловно стопанство " Витошко-Студена " и в горските стопанства в Радомир, Невестино и Кюстендил.

Общият бюджет на дейностите, които ще извършва ЮЗДП през идващите 7 години, са за близо 2 млн. лева, като над 55% от тях са грант от Европейската комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР