Сателитната интернет услуга Starlink на компанията SpaceX на Илон Мъск

...
Сателитната интернет услуга Starlink на компанията SpaceX на Илон Мъск
Коментари Харесай

Интернет услугата Starlink на Илон Мъск вече е достъпна в България

Сателитната интернет услуга Starlink на компанията SpaceX на Илон Мъск към този момент е налична в България. Това излиза наяве от известие до записаните в системата консуматори, изпратено на 24 февруари. Новината идва след формалното стъпване в Европа и стартиралите при започване на 2022 година проби на услугата в Обединеното кралство.

Starlink към този момент е налична в България! “, се показва в имейла.

Справка на Economic.bg демонстрира, че SpaceX е записала у нас локалното сдружение „ Старлинк България “ ЕООД в края на предходната година с капитал 2 лева Едноличен притежател е " Старлинк Холдингс Нидерландс " Би Ви, основано в Нидерландия.

В известието до потребителите по отношение на покритието в България се показва, че те могат да чакат скорости на евакуиране до 250Mb/s и инертност до 20ms на множеството места.

За съпоставяне, по данни на Speedtest.net междинната скорост на евакуиране във закрепената мрежа в България е 55.90Mb/s, а в мобилна – 87.82Mb/s. Последните измервания са към януари 2022 година, като тези стойности подреждат страната ни надлежно на 55-o и 7-о място в света по скорост на интернета. От графиката по-долу се вижда, че латентността в кабелната мрежа е 5ms, а в безжичната – 21ms.



Справката демонстрира, че на първите места по скорост са Обединените арабски емирства (134.41Mb/s) при мобилния и Монако (192.68Mb/s) при закрепения интернет.

Скоростите на сателитния интернет на Мъск са впечатляващи, само че против тях стоят и подобавaщи за това цени. Необходимият хардуер коства 1040 лева, доставката е 154 лева, а месечната абонаментна такса – 199 лева



За какво служи Starlink?
Целта на услугата е да усъвършенства достъпа до бърз интернет в международен мащаб. Предимството на спътниците е, че могат да дават непрекъсната връзка в отдалечени и недостъпни места или села с доста малко хора, където мобилните оператори нямат комерсиална причина да построяват наземна мрежа. Освен това този вид връзки се води относително сигурен и в моменти на естествени бедствия да вземем за пример.

Пресен образец за опциите на сателитния интернет в рецесия е стартирането на Starlink в Украйна. Според информацията военните дейности там са нанесли провали на мрежата в някои места. Това предизвика министърът по цифровата промяна да се обърне задочно към Илон Мъск с апел за помощ, на който милиардерът отговори бързо и започва услугата в страната.

За да реализира задачата си, SpaceX пресмята, че ѝ трябват над 4400 спътника. Преди малко повече от месец броят на изстреляните в орбита надвиши 2000. Компанията изведе първите два прототипа през 2018 година, а през май 2019 година стартира периодически задачи, в границите на които пуска по няколко десетки спътника. Тя има потенциал да построява до 45 спътника седмично и да изстрелва в орбита до 240 месечно.

Това е невиждан ритъм на разрастване за комплицирана галактическа система – и отразява уговорката на SpaceX да усили широколентовия достъп по целия свят със Starlink допустимо най-скоро. “

От компанията дефинират надеждността на сателитната си мрежа като по-висока от 99%, откакто към този момент са разположили над 2000 спътника в космоса. Едва 1% от тях не са съумели да проработят по някаква причина.

Ние деорбитираме спътници, които са изложени на риск да станат неманеврени, с цел да предотвратим натрупването на „ мъртви “ спътници в орбита “, изясняват още от SpaceX.

Компанията търпи рецензии, че е пренаселила околоземното пространство със своите спътници, предизвиквайки разнообразни проблеми, в това число на учените, заети с проучването на космоса. В по-дългосрочен проект тя има за цел да изстреля други 30 000 спътника, с които да надгради интернет системата си до второ потомство. В момента договаря за лиценз с Федералната комисия по връзките в Съединени американски щати.

Визията на Илон Мъск е – с изключение на да даде на потребителите по света бърз интернет – да построи резистентен бизнес модел и посредством постъпленията от абонаменти да финансира бъдещата си задача до Марс.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР