Сателитите в земна орбита срещат съпротива от изключително разредената атмосфера(снимка:

...
Коментари Харесай

Слънчева аномалия причинява масов срив на спътници


Сателитите в земна орбита срещат опозиция от извънредно разредената атмосфера
(снимка: ESA)

Анормалната слънчева интензивност може да докара до всеобщ срив на дребни спътници, само че също по този начин да почисти пространството към Земята от галактически боклуци, настояват експертите.

В края на 2021 година операторите на сателитното съзвездие Swarm на Европейската галактическа организация (ESA) видяха, че техните спътници, измерващи магнитни полета, започнаха да „ падат ” на Земята съвсем 10 пъти по-бързо отпреди. Явлението съответства с началото на нов безоблачен цикъл и през идващите години това може да докара до загуба на доста дребни спътници.
още по темата
Според представител на Swarm, представен от Space, в случай че през последните 5-6 години спътниците са се движили към Земята със скорост от към 2,5 км годишно, то от декември до април скоростта на рухване се е нараснала до 20 км годишно.

Сателитите в земна орбита срещат опозиция от извънредно разредената атмосфера на тази височина, което ги кара да забавят скоростта си и да падат към Земята по-бързо. Поради това Международната галактическа станция постоянно поправя орбитата си, оставайки на височина над 400 км над планетата.

Освен това, сходно противодействие оказва помощ за разчистване на пространството към Земята от галактически боклуци, които също падат и изгарят в атмосферата.

В същото време учените настояват, че плътността на атмосферата значително зависи от слънчевата интензивност през 11-годишния безоблачен цикъл – колкото по-висока е тя, толкоз по-интензивно е съпротивлението. През последния цикъл, който завърши през 2019 година, интензивността не беше доста висока.

Въпреки това от предходната есен нашата звезда се „ разсъни ” и генерира от ден на ден така наречен безоблачен вятър, слънчеви петна и слънчеви изригвания, което също се отразява на Земята.

Според учените, нарасналата слънчева интензивност води до увеличение на плътността на въздуха в горните пластове на атмосферата, където той взаимодейства със слънчевия вятър. Това забавя спътниците, като доста от разположените на дребна височина падат към Земята с нараснала скорост.

В случая с групата спътници Swarm операторите трябваше да включат тласкачите, с цел да поправят орбитата, само че това води до нараснал разход на гориво. Освен това доста от дребните спътници, изведени неотдавна в орбита, въобще нямат мотори, тъй че височината им не може да се контролира.

„ Космическата гражданска война ” от последните години, която докара до извеждането на стотици обекти в орбита, съответства с интервал на релативно ниска слънчева интензивност и в този момент, когато интензивността се оказа по-висока от прогнозите на учените, притежателите на спътници евентуално ще стартират да губят всеобщо контакт с тях.

Въпреки че увеличението на слънчевата интензивност не вещае положително за сателитните оператори, сходни промени може даже да са от изгода за планетата като цяло – това ще помогне за разчистване на околоземното пространство от галактически боклуци.

„ Животът ” на отломките от галактически технологии в подобен миг бързо понижава, което води до освобождение на космоса от отпадъци в непосредствена непосредственост до Земята.

Това събитие има и негативна страна – всеобщото ускорено рухване на галактически боклуци може да повреди спътниците, работещи в по-ниски орбити. Оборудваните с маневрени мотори спътници ще би трябвало да изразходват гориво, останалите ще разчитат единствено на шанс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР