Сателитите на SpaceX за услугата за интернет достъп Starlink започват

...
Сателитите на SpaceX за услугата за интернет достъп Starlink започват
Коментари Харесай

Сателитите на SpaceX пречат на телескопите

Сателитите на SpaceX за услугата за интернет достъп Starlink стартират от ден на ден да пречат на астрономите. Това оповестяват учени от няколко университета, в това число Caltech.

Астрономите предизвестяват, че огромният брой спътници на Starlink ще пречат на наблюденията с телескопи. Сега те имат и съответни данни за това.

През 2019 година единствено 0,5% от фотосите, които се вършат към залез или изгрев, са били наранени от спътници. Това са най-важните фрагменти, тъй като улесняват откриването на близки до Земята метеорити.

През 2021 година засегнатите фотоси са към този момент 18%. При това в орбита има под 2000 спътника на Starlink. Учените пресмятат, че когато SpaceX изведе в орбита към 10 000 спътника на Starlink, което би трябвало да стане до 2027 година, тогава на практика всички фрагменти в този времеви интервал ще бъдат наранени.

Учените споделят, че се надяват да се появи софтуерно решение, което да улесни синхронизирането сред телескопите и спътниците. Така фотосите ще могат да се вършат в моменти, когато пред телескопите няма спътници или те са допустимо минимум на брой.

Също по този начин се обмисля и програмен продукт, който да поправя образно фотосите след прекосяването на спътник. Така ще може да се запазят и красивите фрагменти.

SpaceX не е коментирала тематиката. При предходни изявления, компанията е посочвала, че подхваща ограничения за понижаване на светлината, която спътниците отразяват. SpaceX приготвя и други усъвършенствания, с цел да понижи негативното въздействие на спътниците си за астрономите.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР