Състоянието, в което в момента се намира секторът на сигурността

...
Състоянието, в което в момента се намира секторът на сигурността
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Границата е проядена. Каналджии се конкурират с по-добри условия за трафик

„ Състоянието, в което сега се намира секторът на сигурността в България, е под всякаква рецензия и умерено този разговор, който водим можехме да го водим преди няколко месеца, този напън в действителност съгласно мен е доста мощно интензивен може би от една година “. Това съобщи в изявление за bTV Radio арабистът проф. Владимир Чуков.

„ Нашата граница е проядена, ерозирала от каналджийски нарушители, които имат своите офиси в Одрин, в Истанбул. Дори става съревнование сред обособените каналджии – оферират им разнообразни направления, конкуренция на цените и всичко това става на територията на Турция “, разяснява още арабистът.

Според него има справедливи условия за усилване на мигрантския напън върху българската граница. Според данните, които скоро излязоха на Върховния комисариат на бежанците към Организация на обединените нации, през месец ноември натискът към Европа е бил по-голям от този през август.

„ Става въпрос за повишение на мигрантския напън с към 11%. Това е нещо невиждано. И това се дължи в действителност на голям брой фактори – отчайващата обстановка в Сирия, неприятните условия в бежанските лагери в Ливан, събитията, които се случват сега в Северна Сирия – всичко това кара огромни маси от хора да тръгнат към Турция и от там към Европа през Балканския лъч, като тук би трябвало да отбележим непрекъснатия поток от афганистанци, само че и от всички дестинации от Африка, от Северна Африка. Следя Facebook групи, в които се описват потресаващи истории “, уточни проф. Чуков.

Той описа историята на алжирка, направила 8 несполучливи опита да мине през Гърция, след което се насочила към България. На седмия опит минава през България и стига до Сърбия, след което споделя своите усещания. Според него това подсказва, че би трябвало да има по-голяма неотстъпчивост у нас, по този начин, както е в Гърция.

Според проф. Чуков, в България би трябвало да се вземат съществени ограничения, сходни на тези в Гърция.

„ Трафикантите са нарушители, които желаят да забогатеят за сметка на непознатото злощастие. Потресаващи са събитията и историите – на човек може да му настръхне косата. Гърците ползват ограничения освен против трафикантите, само че и против хората, които стъпват на непозната територия без виза, без законово съображение там да се намират. Страх ме е, че това, което се предлага в България, е повлияно от германско-френския метод. Ние сме страна от Женевската спогодба за бежанците, само че тук идва огромен спор – кой е емигрант и кой мигрант. Нашите гранични служители на реда би трябвало на око да дефинират дали лицето, което нарушава българската държавна граница, е мигрант или емигрант – нещо, което гърците не вършат. Затова трафикът вместо през Гърция се насочи през България “, добави професор Чуков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР