Състоянието на туристическата маркировка в Рила е изключително трагично, коментира

...
Състоянието на туристическата маркировка в Рила е изключително трагично, коментира
Коментари Харесай

Внимавайте в планината! На места липсва маркировка

" Състоянието на туристическата маркировка в Рила е извънредно трагично ", разяснява за БНР доктор Евтимия Средкова. Според нея е нужен спор и в къси периоди да се откри решение.

" Това е действителна заплаха за живота на огромна част от туристите. Голяма част от стълбовете към този момент ги няма, счупени са, никакви табели няма, никакви инструкции... а става въпрос за височина от 2500 метра. При слънчево време е добре, само че в неприятни метеорологични условия може да заплаши живот.
Липсва съгласуваност сред институциите. Не е ясно сега кой дава отговор за маркировката действително, с цел да може да бъде потърсена отговорност, информация и да се подхващат нужните дейности ", безапелационна бе Средкова.

Директорът на Национален парк " Рила " Красимир Андонов изясни от своя страна, че поддържането на туристическата маркировка в България е отговорност на Българския туристически съюз.

" Въпреки това Дирекция " Национален парк Рила " провежда и организира годишно активност по поддържане на мрежата от туристически направления в предпазената територия. Общо взето, го вършим с доброволчески отряди. Нашият бюджет също не е задоволителен. Около 3000 лева имаме за възобновяване и рехабилитация на туристически пътеки и обезпечаване на материали за това, които средства са извънредно незадоволителни.
Да липсва маркировка е извънредно рисковано ", добави още Андонов.

Румяна Христова от Гражданска група " Да възобновим туристическите обекти ни направления " уточни, че не е положително ситуацията и при туристическите направления в Стара планина. По най-посещаваните направления има маркировка, само че в източната част на Стара планина маркировката е много зле, сподели тя и добави, че това попречва ходенето на туристите там. По думите ѝ измежду планинарите има неодобрение.

Николай Даутов - създател на няколко пътеводителя за Пирин, разяснява: " В Национален парк " Пирин " маршрутите, които се поддържат от парковата дирекция, са в относително положително положение. Имам възприятието, че има някакъв спор, тъй като средствата, които отделя Националният парк, като че ли БТС има някакви апетити към тях. Чувал съм го от работещи в парка. Например за обособени направления ги запитвам за какво са го създали по този начин, не е хубаво сложена маркировката, те споделят - БТС желаеха те да го създадат. В рамките на парковете би трябвало да се знае кой носи отговорността - БТС или парковата дирекция. А отвън парка ситуацията е трагично, там БТС не си е мръднало пръста. Всичко, което е маркирано, е маркирано от доброволци ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР