Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава

...
Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава
Коментари Харесай

Словашкият здравен министър: Състоянието на Фицо е стабилизирано, но остава сериозно

С ъстоянието на словашкия министър председател Роберт Фицо е нормализирано, само че остава съществено, заяви след покушението против него министърът на опазването на здравето Зузана Долинкова , представена от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Долинкова разясни, че вчерашната двучасова интервенция за премахване на мъртви тъкани от множеството огнестрелни рани, която усили очакванията за неговото възобновяване, е " съдействала за позитивна прогноза " за него.

Фицо претърпя през вчерашния ден двучасова интервенция, която усъвършенства изгледите за възобновяване. " Успяваме последователно да се доближим до позитивна прогноза ", сподели словашкият вицепремиер Роберт Калиняк на публицисти пред болничното заведение, в която се лекува Фицо.

" В първите часове прогнозата беше доста, доста неприятна, вие знаете, че изстрелите в корема по принцип са съдбовни, в този случай (лекарите) съумяха да извърнат това развиване и в допълнение да стабилизират неговото положение ", разясни вицепремиерът.

По думите му Фицо към момента е изправен пред " огромен риск " от затруднения, сподели Калиняк. " Реакцията на организма към огнестрелна рана постоянно е доста сериозна и носи (риск от) редица затруднения, което продължава 4-5 дни, т. е. през днешния ден и на следващия ден ", съобщи той, като добави, че е малко евентуално Фицо да бъде изместен през идващите дни в столицата Братислава от болничното заведение в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер, откакто беше прострелян пет пъти от упор в град Хандлова.

" В последните дни се случиха няколко чудеса /.../ посредством ръцете на лекарите, медицинските сестри и целия медицински личен състав ", сподели Калиняк. " Не мога да намеря думи на признателност за това, че праволинейно се приближаваме към тази позитивна прогноза ", добави той.

По думите на вицепремиера не е било належащо публично да бъдат поемани премиерските функционалности на Фицо и с него се реализира известна връзка.

Около 100 поддръжници на Роберт Фицо, някои от които носеха цветя, през днешния ден се събраха пред университетската болница " Ф. Д. Рузвелт " в Банска Бистрица, където той се лекува след стрелбата.

Покушението провокира потрес в цяла Европа и породи безпокойствие от поляризираната и нестабилна политическа обстановка в Словакия, която има население от 5,4 милиона души.

Словашката полиция повдигна за покушението против Фицо обвиняване в опит за ликвидиране на мъж, разпознат единствено като Юрай Ц. от прокуратурата.

Днес съдът в Пезинок, дребен град близо до столицата Братислава, разпореди той да остане в ареста, оповестиха публични словашки представители.

Прокурорите желаеха от профилирания углавен съд на Словакия заповед обвиненият да остане арестуван под стража заради опасения, че той може да избяга или да извърши други закононарушения, съобщи представител на съда.

Словашката прокуратура изиска от полицията да не разпознава обществено мъжа и да не оповестява други детайлности по случая. По непотвърдени данни в локалните медии той е 71-годишен пенсионер, прочут като стихотворец фен и създател на три стихосбирки, който в миналото наподобява е работил като някогашен охранител в търговски център в югозападната част на страната, отбелязва Ройтерс.

Според предоставените от словашките държавни органи детайлности, които дават отговор на това изложение, обвиненият не е принадлежал към никакви политически групи, макар че самото нахлуване е било политически стимулирано.

При днешното му първо явяване в правосъдната зала в Пезинок постройката на съда беше охранявана от служители на реда с маски и каски, въоръжени с пушки. Медиите не бяха позволени в съда, а публицистите бяха държани отвън постройката, отбелязва Асошиейтед прес.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР