Състоянието на сградата към момента е критично, спасяват я с

...
Състоянието на сградата към момента е критично, спасяват я с
Коментари Харесай

Община Русе ще иска средства от държавата за реставрация на Семизовата къща

Състоянието на постройката все още е сериозно, избавят я с 4 стъпки

Oбщинските съветници утвърдиха единомислещо предлагането Община Русе да кандидатства пред Министерството на културата за даване на финансова поддръжка за осъществяване на консервационно-реставрационни действия на постройката на ул. „ Иван Вазов “ №15. Тя е позната на русенци още и като Семизовата или Симеоновата къща. „ За “ гласоподаваха 32-ма от съветниците, петима се въздържаха, а един беше срещу.

Кандидатстването за приемане на средствата стана допустимо, откакто Министерството на културата разгласи планова сесия за даване на целева финансова поддръжка в региона на консервацията и реставрацията на недвижими културни полезности от национално значение, осведомиха от Община Русе.

Процедурата на МК изисква притежателят на недвижимата културна полезност да показа декларация или различен документ, удостоверяващ единодушието на притежателя за реализирането на консервационно-реставрационните действия. В сегашния случай това се явява решението на Общинския съвет.

Кандидатстването за финансиране е стимулирано от положението на постройката все още, което специалисти дефинират като сериозно. Вследствие от овлажняване на земната основа и отчасти проваляне на льосовия масив се следи отчасти слягане в основите. Напукани са част от носещите стени и от таваните, като деформациите са довели и до течове, които в допълнение са увредили елементи от постройката.

Община Русе е изготвила план от 4 стъпки за консервация и реституция на Семизовата къща, който включва комплекс от ограничения по екстериора и интериора на постройката и прилежащото й дворно пространство. Те целят както възстановяване на положението им, по този начин и попречване на бъдещо увреждане и загуба на истински детайли и материали.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР