Състоянието на посевите с ечемик и пшеницата в Ямболска област

...
Състоянието на посевите с ечемик и пшеницата в Ямболска област
Коментари Харесай

Житните посеви в Ямболско са в много добро състояние, очаква се добра реколта

Състоянието на посевите с ечемик и пшеницата в Ямболска област е доста положително. Прогнозите са и за положителни добиви, близки до миналогодишните. Очаква се жътвата в района да стартира след към две седмици, в случай че няма дъждове, заяви шефът на Областната дирекция " Земеделие " Вилиян Вълков, представен от Българска телеграфна агенция. 

" Реколтата по никакъв метод няма да е по-лоша от миналогодишната, която беше приблизително 500 кг/дка за пшеницата и 520 кг/дка за ечемика. Липсата на есенни дъждове попречи за покълването, само че се компенсира с топлата зима и дъждовната пролет ", уточни Вълков.

През актуалната стопанска година в област Ямбол засетите с пшеница площи са над 720 хиляди дка, което е с към 26 хиляди дка по-малко от миналата. С ечемик са засети близо 61 хиляди дка, или с към 3 хиляди по-малко от миналогодишните.

Състоянието на пролетниците все още също е положително. Площите със слънчоглед са близо 44 500 дка, което е съвсем колкото миналата стопанска година, сподели още шефът на Областната дирекция " Земеделие ".

По думите му априлските дъждове са се отразили доста добре на равномерното покълване на слънчогледа. Тази година в Ямболско няма проблеми с всеобщо настъпление на щурци, унищожаващи посевите, както предходната година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР