Състоянието на пет язовира в региона е рисково, съобщи за

...
Състоянието на пет язовира в региона е рисково, съобщи за
Коментари Харесай

Пет варненски язовира били в рисково състояние

Състоянието на пет язовира в района е рисково, заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Варна в оставка Марио Смърков. Той посочи, че общият брой на тези уреди в региона е 83. На надзор от регионалната администрация подлежат 68.

Със заповед на Марио Смърков, от 6 до 16 юни, е осъществена инспекция за техническото положение на 43 от оборудванията. Останалите ще бъдат тествани по график през октомври, добави регионалният шеф.

Той посочи, че е рисково положението на язовир „ Тутраканци 1 “, който е оценен с първа, висока степен на евентуална заплаха. Негов притежател е община Провадия. След интензивните превалявания през 2019 година язовирът има скъсана стена, чието положение е усъвършенствано по-късно и рискът е понижен. Нивото на водата се поддържа на кота „ мъртъв размер “.

Другият рисков е язовир „ Юнец “ в землището на едноименното село в община Долни чифлик, описа още Смърков. По думите му оборудването последно е проверявано на 6 октомври предходната година и предстои на нова инспекция на 5 октомври. Тогава е установено, че по короната има съществуване на коловози по цялата дължина, добави Смърков. Язовирът е благосъстоятелност на физическо лице, на което са дадени наставления, чието осъществяване ще бъде тествано през октомври. Областният шеф добави още, че главното наставление е язовирът да се поддържа на равнището до кота „ мъртъв размер “, защото под него се намира селото.

Язовир „ Вълчи дол “ също е систематизиран с първа степен на заплаха, тъй като няма главен изпускател, в същата категория попада и „ Средно село “ в община Ветрино, сподели Смърков. Той добави, че след наводняване през 2015 година в сериозно положение е „ Елешница “, който е благосъстоятелност на „ Напоителни системи “. Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни обитаемоте места в региона. Риск би имало за три обитаеми места по поречието на река Елешница – Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина.

При разпоредената от регионалния шеф инспекция специалистите са създали оглед и на коритото на река Провадийска. Констатирано е, че има сектори, обрасли с растителност, които не пречат на естествената проводимост на водата.

Марио Смърков добави още, че през днешния ден е изпратил писмо до кметовете на общини в района какви ограничения би трябвало да подхващат, с цел да не се позволява заплаха за популацията при възможни интензивни превалявания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР