Състоянието на пътищата, по които се движим всеки ден, все

...
Състоянието на пътищата, по които се движим всеки ден, все
Коментари Харесай

Дупки, липсваща маркировка и непочистена растителност на първокласния път Вакарел–Костенец


Състоянието на пътищата, по които се движим всеки ден, все по-често е мотив за неодобрение. Зрители на NOVA алармираха, че първокласният път Вакарел – Костенец е в окаяно положение. Отсечката е осеяна с дупки, а оттова ежедневно минават стотици коли. Освен това се употребява като различен път, когато автомагистрала „ Тракия” се затваря.

Проверка на NOVA откри, че тук-там дупките доближават над 20 сантиметра. А единствено за час, до момента в който екипът ни беше на място, два автомобила пукнаха гуми.

Дупки, изчезнала маркировка и пътни знаци и непочистена растителност – това е гледката на първокласния път Вакарел–Костенец.

„ Нарязан е за кърпене на дупки и към този момент 13 години е в това положение. Вече и банкетите на пътя не се виждат. Най-лошото е, че този път е опция на Автомагистрала „ Тракия”. Ако стане ПТП в този сектор, трафикът се трансферира по този път”, изясни инж. Тони Кацаров, зам.-кмет на община Ихтиман.

Участъкът от дълго време не се употребява даже и от локалните, на които им се постанова да търсят различни направления.

„ Действително е рисков денем. Още по-опасен е през тъмната част на денонощието. Този път няма никакви ориентири, по които вие да може образно да насочвате автомобила. Особено при един по-млад и некомпетентен лидер това може да докара до неточност и пътен инцидент”, счита Диана Русинова.

По данни на Европейския център за транспортни политики над 80 сектора у нас са в сходно положение.

На места тук дупките доближават до 20 см. А захвърлените гуми и тазове отвън пътното платно са нормална панорама.

В средата на юни община Костенец е уверена от АПИ, че стартират ремонтни действия. Но след края на постоянния кабинет кърпенето на пътя е прекратено.

„ Категорично кърпенето ще позволи единствено краткотрайно казуса, тъй че хората да нямат вреди по колите. На нас ни би трябвало решение в дълготраен проект, а точно повсеместен ремонт на пътя”, сподели Маргарита Минчева, зам.-кмет на община Костенец.

А алтернативата пред водачите е по какъв начин тъкмо да избегнат дупките.

„ Най-вероятно в случай че се криволичи по пътя, може да се въвлечете в пътен случай, а в случай че се въвлечете в някоя от тези дупки, това първо ще ви коства доста пари и второ фактът да предизвикате ПТП също е голям”, счита Диана Русинова.

Ако ремонтните дейности не бъдат възобновени, локалните заплашват да затворят автомагистрала „ Тракия” в символ на неодобрение.

От АПИ обясниха, че 1/5 от ремонтните действия на пътя Мирово - Костенец са осъществени, а за останалата част срокът е до края на септември тази година. От Пътната организация прецизират още, че до края на годината е планувано да бъде оповестена социална поръчка за главен ремонт на 58 км от първокласния път до границата с област Пазарджик.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР