Състоянието е известно като прозопагнозия“ или лицева агнозия“. (Прозопагнозия“ всъщност

...
Състоянието е известно като прозопагнозия“ или лицева агнозия“. (Прозопагнозия“ всъщност
Коментари Харесай

Хората, които не могат да „вижда“ лица

Състоянието е известно като „ прозопагнозия “ или „ лицева агнозия “. („ Прозопагнозия “ в действителност безусловно значи: „ лицево незнание “ – от „ prosopon “ = „ лице “ и „ agnosia “ = „ не знам “ или „ незнание “).

В един миг то е считано за извънредно рядко срещано с към единствено 100 документирани случая. Така е най-малко до последните 20 години – през днешния ден се счита, че към 1 на всеки 50 души страда от това положение, въпреки че на множеството хора просто им е мъчно да разпознават близките по лицата им. Например, в едно изследване, на човек с това положение е показана фотография на Елвис Пресли, който той разпознава като Брук Шийлдс.

 Brooke Shields 2011 (Cropped)

Брук Шийлдс

При някои хора обаче положението е толкоз тежко, че те даже не могат да разпознаят личното си лице, камо ли нечие друго. Има и случаи на хора с прозопагнозия, които не могат да кажат дали това, което гледат, въобще е лице или някаква фотография да вземем за пример на канара с странна форма или просто някакъв инцидентен предмет.

Трябва да поясним, че лицевата слепота не е проблем на зрението на хората, нито пък на тяхната памет. Те просто или не могат, или имат проблеми с разпознаването на лица. По-конкретно, когато множеството хора видят лице, техният мозък го обработва като цяло, а не обособените му елементи една по една. Хората с прозопагнозия виждат обособените елементи, само че не са способни да възприемат лицето като едно цяло, което надлежно прави необикновено мъчно да разпознаят някого.

 Fusiform gyrus animation
Анимация, показваща нарушените области на мозъка при прозопагнозия

Оказва се, че има специфична част от мозък ни, чиято цел е да „ вижда “ лица и да ги разпознава. Това не би трябвало да е прекомерно изненадващо, защото множеството хора знаят от опит, че можем да забележим човешко лице в облаците или в локва, или изобщо тук-там, на които в действителност такова няма (затова и смайлито за нас е лице, а не просто жълто кръгче с две точки и ченгел в него). Затова и, когато за първи път забележим хората от друга раса, те могат да ни се сторят значително идентични, само че в случай че обаче прекараме малко време към тях, бързо ще стартираме да вършим разлика сред тях.

Частта на мозъка, за която се счита, че не действа вярно в случаите на прозопагнозия, е известна като оципито-темпорален лоб. Той дава отговор за образното различаване на думи, обработката на цветове и различаване на лица и тела, както и за други неща. Тази система на мозъка разрешава на хората да разпознават и надлежно разграничават по-лесно едно лице от друго лице, в сравнение с други предмети като да вземем за пример една канара от друга канара или други сходни.

Хората с прозопагнозия разчитат повече на опциите на мозъка за различаване на обекти, което изисква доста по-дълго образование за разграничение на един сходно изглеждащ обект от различен. Чрез тази по-обща система за различаване на обекти арбористите, да вземем за пример, съумяват много бързо да схванат от какво дърво е обещано листо, даже в случай че то е извънредно сходно на друго листо от друг вид дърво. Но с цел да реализиран това, би трябвало да минат през доста образование. За множеството хора, ние просто научаваме лица бързо и елементарно, без съзнателна мисъл, употребявайки специфичния ни механизъм за тази цел.

Доскоро се смяташе, че множеството хора с това заболяване са си го докарали посредством някакво външно увреждане на мозъка (инциденти, тумори, тежки пострадвания на главата или по някакъв различен начин). Но напоследък стана ясно, че това въобще не е по този начин и доста повече хора страдат от прозпаногнозия по рождение. При огромна част от тях то е задоволително едва изразено, че да могат да компенсират сполучливо като да вземем за пример обръщат изключително внимание на прическата на отсрещния човек, формата на тялото, стойка, глас и така нататък

Друг трик, постоянно употребен от хората с прозопагнозия, с цел да компенсира за болестта си, е да развият навика да гледат надолу, до момента в който вървят, тъй че в случай че се разминат с прочут човек, който няма да могат да разпознаят, той да не се обиди, че не са го поздравили, тъй като просто не са го видели. Ако пък срещнат някого, за който не знаят другар ли им е или не, просто се държат една концепция по-приятелски с него, ако индивидът им се окаже непосредствен. В хода на диалога те също по този начин ще се опитат да дефинират дали това е някой, който в действителност познават или не и в случай че да, кой е. Тези хватки и техники може да са повода лицевата слепота да е останала незабелязана толкоз дълго, съгласно доктор Томас Грютер от Института по човешка генетика.

Както човек с тази болест, Сесилия Бърман сподели: „ Хората остават с усещане, че се държа като снобарка… Това ме прави в действителност доста тъжна и постоянно изгубвам нови другари, тъй като считат, че не бих си направила труда да ги поздравя “. Бърман е много надълбоко в спектъра, защото има проблеми с разпознаването даже на личната си майка и също по този начин изпитва усложнения да разпознае лицето си на фотоси или в огледалото.

Проблемът обаче не е единствено в това да кажат „ здравей “ на верния човек. Не е изненадващо, че хората с лицева слепота също са склонни да имат проблеми и с тълкуването на изражението на лицето. Това може да затрудни, несъмнено, вярното обмисляне на настроението на човек или пък да изтълкуват погрешно това, което някой споделя, което в допълнение да показа болния в отрицателна светлина.

 Fusiform face area face recognition

Скенер на човек с прозопагнозия

Можете да извършите няколко елементарни онлайн теста, които да ви оказват помощ да прецените дали имате заболяването.

Един от признаците на прозопагнозията е, в случай че човек изпитва усложнения да следва сюжета на сериал или филм, тъй като не може да следи кой воин кой е. Поради това децата с прозопагнозия постоянно мощно избират анимационни филми, където героите съвсем постоянно носят едни и същи облекла и постоянно звучат доста отчетливо друго, когато приказват.

Все още няма прочут лек за прозпаногнозия и до момента опциите за лекуване са се оказавали много неефективни. Основният метод за третирането на положението е просто страдащите да се научат да обръщат внимание на неща като прическа и загар, вид на тялото и така нататък, с цел да оказват помощ за разпознаването на хората. Тъй като множеството родени с това положение към този момент вършат това по подсъзнателен метод, няма и доста тласък за намиране на лекуване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР