Състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова триумфира в категория

...
Състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова триумфира в категория
Коментари Харесай

Боянка Костова с четвърта европейска титла за Азербайджан

Състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова победи в категория до 59 кг на европейското състезание по повдигане на тежести в Москва.

Тя не беше измежду любимците за орден, като беше шеста по предварителна поръчка. Въпреки това Костова приключи с дуел от 211 кг. Тя беше трета след изхвърлянето с 95 кг, само че с най-хубав резултат от 216 кг в изтласкването си подсигурява златото.

Втора с кг по-малко в дуела остана представителката на домакините Олга Тьо (95 +115), а Дора Чакунте от Франция се подреди трета със същото достижение.

За Костова това е четвърта европейска купа след първите ѝ места в Анталия (2012 г.), Тбилиси (2015 г.) и Фьоде (2016 г.). Родената в Пловдив тежкоатлетка има и една международна купа в актива си - от Хюстън през 2015 година

Българката се състезава за Азербайджан от 2011 година Преди това тя завоюва златото на международното състезание за девойки през 2009 година и на младежките олимпийски игри през 2010 година за България.

За Костова форума в Русия беше завръщане към огромните шампионати след изтърпяно 4-годишно наказване за приложимост на допинг. През 2016 година тя беше уличена в приложимост на анаболния стероид станозолол. Пловдивчанката и още един българин, състезаващ се за Азербайджан - Валентин Христов, бяха хванати при огромната акция на Международния олимпийски комитет и на Световната антидопингова организация.

Тогава способените органи отвориха още веднъж пробите им от олимпийските игри в Лондон през 2012 година От 265 теста, 30 демонстрираха позитивен резултат, а измежду тях беше и тестът на Костова, която приключи на пето място в своята категория на най-важния състезателен конгрес.

Заради наказването родената в България щангистка не съумя да взе участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро (както и целият тим на Азербайджан), където бе измежду любимците за орден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР