Състезателните ръкавици са едни от основните аксесоари на пилотите, които

...
Състезателните ръкавици са едни от основните аксесоари на пилотите, които
Коментари Харесай

Пилотите от Формула 1 ще носят революционни ръкавици с биометрични данни

Състезателните ръкавици са едни от главните аксесоари на водачите, които не се трансформират в цялата им кариера. Дали в картинг, рали автомобил или болиди от Формула 1, те употребяват едни и същи ръкавици.

От 2018 година обаче Международната автомобилна федерация (ФИА) стартира акция " Сигурността в техните ръце ", която ще бъде въведена в началото във Формула 1. Става въпрос за нови революционни ръкавици, които ще бъдат носени от водачите. Те ще дават непрекъснати биометрични данни за състезателя в действително време и по този начин лекарският екип ще знае по какъв начин е той при положение на сериозна злополука.

Сензорът ще бъде с дебелина единствено три милиметра и ще бъде върху палеца - там, където пулсът се усеща най-добре. От ФИА са уверени, че новите ръкавици с нищо няма да се разграничават от досегашните и няма да пречат на водачите.

Проектът е по концепция на медицинския пратеник на ФИА доктор Йън Робъртс и водача на здравната кола Алън ван дер Мерве. " Катастрофите във Формула 1 не са необичайност и по тази причина ние желаеме да създадем този спорт още по-сигурен, като защитим оптимално водачите. Невинаги можем да достигнем до водача бързо, тъй че в случай че имаме данни за неговото положение, ще е по-лесно ", съобщи Робъртс.
#Safety Find out the story behind the new biometric glove that is about to have a big impact on @F1 this year https://t.co/FLbM5XgoR6
— FIA (@fia) February 1, 2018

Освен данни дали водачът има пулс лекарският екип ще вижда в действително време и каква е пулсовата оксиометрия (кислородната сатурация).

Идеята е през 2018 година всички водачи да тестват новите ръкавици, като тяхното потребление не е наложително. Обсъжда се обаче от 2019 година всички да ги носят.

От ФИА изясняват още, че тимовете също ще имат достъп до данните и ще могат да си смъкват, когато водачът се прибере в бокса. Ръкавиците пък ще бъдат оставяни на особено място, с цел да могат да се заредят, защото са снабдени с дребна батерия.

" Формула 1 постоянно е била високотехнологичен спорт и мисля, че можем да сложим начало на нов стадий в спорта. Това ще помогне доста на лекарските екипи ", сподели Ван дер Мерве. Друга от концепциите на екипа е в най-скоро време ръкавиците да могат да мерят температурата на водача и респираторния рейтинг.

" Така ще се вижда какво е равнището на напрежението и дали един водач е изтощен. В момента разчитаме на тяхната преценка, което при по-младите е лъжливо, тъй като те постоянно подценяват здравето си единствено и единствено да вземат участие в надпревари ", прибавя лекар Робъртс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (188)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР