Състезателки от рекордните 22 държави ще се представят на турнира

...
Състезателки от рекордните 22 държави ще се представят на турнира
Коментари Харесай

Девойките с генерална репетиция за Световното на Царица Маргарита

Състезателки от рекордните 22 страни ще се показват на шампионата по художествена гимнастика " Царица Маргарита " във Варна. 27-мото издание на проявата е на 6 и 7 юли в зала " Конгресна " на Двореца на културата и спорта. До момента присъединяване са удостоверили Австралия, Азербайджан, Англия, Андора, Белгия, Германия, Грузия, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Филипините, Франция, Хърватия, Чили и домакините от България. Това е безспорен връх в историята на шампионата, който води началото си от 1992 година.

Досега най-масово бе присъединяване през 1995 и 2006 година, когато се показаха по 17 страни. Миналата година участваха школите на 14 страни. Създател и уредник на проявата от календара на БФХГ е Анелия Атанасова.

" Преди броени дни навърших 70 години. Получих десетки поздравления, само че най-големият подарък за юбилея ми е присъединяване на толкоз доста страни. Не може да не ме радва обстоятелството, че нашият шампионат се утвърди през годините и през днешния ден се трансформира в едно мини-световно състезание ", съобщи Анелия Атанасова.

Както и предходната година, в актуалното издание на проявата ще се проведат редом две надпревари. Първото е шампионат на ФИГ (Международната федерация по гимнастика) в две възрастови групи - девойки старша възраст и дами, като 10 гимнастички при дамите ще се състезават в шампионат на уредите и многобой.

" По-любопитна е конкуренцията при девойките. Тук на килима ще си дадат среща 30 девойки, като надпреварата ще се организира по забавна скица, която ще бъде приложена на първия международен шампионат за младежи в Москва от 19 до 21 юли. Ще има с изключение на шампионат на уредите и самостоятелен екипен многобой, а с включването и на 6 девически ансамбъла ще се образува и отборно класиране. На процедура варненският шампионат е последна инспекция за девойките преди шампионата в Москва и по тази причина надпреварата се обрисува доста мощно ", разяснява Мая Максимова, механически секретар на шампионата.

Първенството в Москва е първото в историята на художествената гимнастика за тази възраст. То ще се организира в комплекс " Лужники " в съветската столица. Досега девойките играеха единствено на европейски шампионати и на юношески олимпийски игри.

На " Царица Маргарита " във Варна по традиция ще има и ансамблови съчетания. При девойките ще се показват Англия, Германия, Испания, Норвегия, Унгария и България, а при дамите ще изиграят композициите си Турция и Израел.

Клубният шампионат във Варна ще бъде тестване най-много за българските гимнастички, разпределени в няколко възрастови групи, а във втория ден от конкуренцията - на 7 юли, след привършване на финалите в шампионата на ФИГ, е планувано и съревнование за най-малките от школите - " Гимнастрада ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР