Състезателката на шахматен клуб Бургас-64“ Нургюл Салимова загуби битката за

...
Състезателката на шахматен клуб Бургас-64“ Нургюл Салимова загуби битката за
Коментари Харесай

Нургюл Салимова загуби битката след драма в 105 хода

Състезателката на шахматен клуб „ Бургас-64 “ Нургюл Салимова загуби борбата за международната купа против рускинята Александра Горячкина, откакто отстъпи във втората партия от тайбрека.

Само неналичието на малко шанс лиши нашето момиче от заслужена купа. В първата партия, когато беше с белите фигури, тя получи колосално преимущество, само че изпадна в цайтнот /недостиг на време/, трябваше да обмисля ходовете си за секунди, по тази причина загуби преимуществото си и партията приключи реми.

Във втрия тайбрек, в който имаше белите фигури, рускинята стартира решително и в мителшпила /средата на играта/ получи безусловно извоювана позиция. С точна игра обаче Нургюл съумя да изравни позицията. След 86 хода партията вървеше към реми. Но още веднъж притисната от времето и напрежението Нургюл позволи съдбовна неточност на 89-тия ход и загуби партията, а с това и мача.

Въпреки всичко Нургюл Салимова сподели, че е една от огромните очаквания на българския шахмат и славните моменти за нея занапред предстоят. С отличното си показване тя получи право да взе участие в шампионата на претендетките и при завоюване преди всичко да се изправи против актуалната шампионка Венцзюн от Китай, която отбрани купата си преди по-малко от месец в оспорвана борба със сънародничката си Тинцзе.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР