Състезателен електромобил, разработен от студенти, се зарежда за под 4

...
Състезателен електромобил, разработен от студенти, се зарежда за под 4
Коментари Харесай

Студенти счупиха рекорда за бързо зареждане на е-кола


Състезателен електрически автомобил, създаден от студенти, се зарежда за под 4 минути (снимка: Технически университет Айндховен)

Често технологиите, създадени за спортните коли, „ слизат “ надолу към по-масовия авто пазар. Затова е добра новината, че студентски екип създаде технология, която разрешава батерия на електрически автомобил да бъде заредена за по-малко от четири минути.

Постижението е дело на екип от повече от 30 студенти от Техническия университет в Айндховен (TU/e) в Холандия. Преди няколко години 10 студенти от TU/e обединили напъните си, с цел да основат екипа InMotion, с вярата да изградят софтуерно модернизиран електрически спортен автомобил, който може да взе участие в 24-часовата конкуренция за устойчивост на Льо Ман.

Оттогава екипът е основал редица транспортни средства – и е подобрил не един или два върха за обиколка. Разработвайки скорошния първообраз на Revolution, екипът съумял да накара батерията да доближи 80% потенциал за 12 минути. Но това не било задоволително бързо. Затова InMotion се впуснали в двугодишно търсене, с цел да понижат доста времето за зареждане.
още по темата
Тъй като процесът на бързо зареждане генерира доста топлота, студентите в екипа – които към този момент са над 30 – трябвало да намерят метод да предпазят клетките на батерията от бързо разграждане по време на процеса на бързото зареждане.

„ Ние разработихме новаторска технология за изстудяване на модулно равнище, където охладителни плочи, цялостни с течност, бяха сложени сред модулите, съдържащи клетките “, споделя мениджърът на екипа Джулия Нимайер. „ Това ни разреши да извличаме доста топлота от пакета. Ако желаете да извлечете топлота допустимо най-ефективно от пакета акумулатори, би трябвало да охлаждате допустимо най-близо до клетките на батерията. Ето за какво ние разработихме способ, който разрешава изстудяване на равнище клетка, като действителната охлаждаща течност протича сред всяка клетка “.

24-часово тестване на тестовия модел довело до минимално утежняване на батерията. Пакет от 29,2 kWh с пробег от към 250 км с едно зареждане след това бил конфигуриран в прототипа на спортната кола LMP3. Това е специфичен клас на транспортно средство, което разрешава на „ млади водачи и нови тимове “ да влязат в надпреварата за устойчивост на Льо Ман.

Пакетът е планиран за 322-kW бързо зареждане и екипажът на InMotion съумява в най-новия си тест да го зареди за 3 минути и 56 секунди! С това младежите се надяват да реализират супер-кратки прекъсвания в бокса. Прототипът на транспортното средство и неговата бързо зареждаща се батерия би трябвало да бъдат подложени на по-задълбочени проби през идната година, с оглед демонстрирането на технологията в бъдещо съревнование на Льо Ман.

Но охлаждащата архитектура, основана от студентите, може да значи огромни достижения за света на електрическите автомобили. „ Студентските екипи като InMotion са значими за прекрачването на границите и тестването на нови технологии на процедура, провокирани от предизвикателни инициативи като електрическата спортна кола “, споделя Хенк Ян Бергвелд, професор по електротехника в TU/e.

„ По-бързото зареждане на батерията на електрическа кола сигурно не е нещо, което виждаме всеки ден. Това е от решаващо значение за по-бързото разбиране на електрическите автомобили на пазара “, заключава професорът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР