Състезанието за най-бързите и мощни суперкомпютри от години се води

...
Състезанието за най-бързите и мощни суперкомпютри от години се води
Коментари Харесай

САЩ създадоха новия най-бърз суперкомпютър в света

Състезанието за най-бързите и мощни суперкомпютри от години се води най-много сред Съединени американски щати и Китай. От известно време Китай държи водачеството, като най-мощният суперкомпютър на Съединени американски щати беше едвам пети в класацията. Сега това се трансформира с новия американски суперкомпютър Summit, който се изстреля на първата позиция, оповестява БиБиСи.
Summit може да прави 200 000 трилиона калкулации в секунда, което значи 200 петафлопа. Това е над двойно повече по отношение на досегашния водач - китайския суперкомпютър Sunway TaihuLight. Той доближава "едва " 93 петафлопа.
Summit се намира в Националната лаборатория "Оук Ридж " в щата Тенеси. Той е създаден от IBM и Nvidia и ще се употребява за калкулации на данни от телескопи, разбори на научни изследвания, в това число лекуване на рак, биология и астрофизика.
Суперкомпютърът има 4608 сървъра и над 10 петабайта систематична памет. Той работи публично от 8-ми юни т.г., само че действително се употребява още по време на самото му създаване. През това време е анализирал данни от генетично изследване. "Буквално машината по едно и също време работеше и беше сглобявана. Представете си да управлявате спортна кола и през това време да ѝ се сменят гумите ", разяснява шефът на лабораторията Томас Закрия.
Суперкомпютърът е първият от няколко години, който измества китайските машини от челото. Последната ранглиста на топ 500 суперкомпютъра в света беше оповестена предходната година. Тогава Китай разполагаше с 202 машини в класацията, а Съединени американски щати - със 143.
Summit има освен значение за технологиите и науката. Американските управляващи го употребяват и като знак. "Много е значимо да покажем на света, че Америка е назад в играта и то по сериозен метод... Това е съревнование и е значимо, кой ще е първи ", разяснява американският секретар по енергетика Рик Пери. Той добавя, че Summit може да обработи за един час данни, които естествен домакински компютър би изчислявал 30 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР