Съставянето на правителство в този парламент ще е изключително трудно,

...
Съставянето на правителство в този парламент ще е изключително трудно,
Коментари Харесай

Петър Витанов: Хора от БСП са готови да влязат във всякакви коалиции

Съставянето на държавно управление в този парламент ще е извънредно мъчно, а Българска социалистическа партия не би трябвало да влиза в безпринципни обединения. Левицата има потребност от смяна, която няма да пристигна със промяна на изборната технология или връщане на хартиената бюлетина. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред Euronews. Той разкри и в каква посока ще продължат напъните за включването на България и Румъния в Шенгенското пространство.
„ В момента Българска социалистическа партия се пробва да се оттласне от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ и да построи лично лице и облик, тъй като през последните месеци бяхме по този начин пришити към тези две партии, че се превърнахме в брошка на ревера им “, разяснява настоящите парламентарни процеси Петър Витанов.

Според него съставянето на държавно управление ще е сложна задача. „ При тази настройка в Народното събрание, с цел да има държавно управление, някоя партия би трябвало да  направи „ исторически компромис “ или казано с други думи да се самоубие ритуално. За страдание може би в Българска социалистическа партия има тъкмо такива хора, които са подготвени да влязат във всяка една коалиция, при всяка една настройка. Това са представителите на тясното управление, които просто желаят да запазят постовете си “, разяснява Витанов и добави, че редовите социалисти не биха подкрепили сходно ръководство.
Петър Витанов разяснява и дейностите на Българска социалистическа партия, с които тя може да стане част от „ коалиция хартиена бюлетина “. „ Срам ме е, че първият законопроект, който предложи Българска социалистическа партия, беше този за хартиената бюлетина. Един от нашите ръководители сподели по какъв начин чака спомагателни 150 000 гласа. Но от кое място ще дойдат тези гласове? Ще го съветвам да отиде в отдел „ Избори “ и там да направи информация, какви гласове получава партията в хартиените секции, които имаме и сега, и в тези с машини. Ще се убеди, че няма разлика “, твърди Витанов.
„ Социалистите са интелигентни хора, те не се опасяват от машините. Малкото гласове за Българска социалистическа партия не са поради машините, а поради неналичието на доверие “, добави още той.

Петър Витанов прикани управлението на партията да спре да търси аргументите, сочейки разнообразни врагове във и отвън партията.
„ Когато управляваш една партия би трябвало да носиш отговорност за резултатите – както за триумфите, по този начин и за неуспехите. И когато имаме каскадно проваляне в резултатите от 950 000 хиляди, на 480 000, на 380 000, на 265 000 до 230 000 и пето място е ясно, че има някакъв общоприет проблем. Когато от първа или втора мощ се превърнеш в пета мощ, значи, че към този момент си златен пръст, а не сериозен политически фактор “, добави евродепутатът.
Според него „ Продължаваме промяната “ не може да бъде винена, че си присвоява политики на социалистите.„ Проблемът не е в Политическа партия, които взимат концепциите на Българска социалистическа партия, а в самата Българска социалистическа партия, която го позволява. Защото през последните 30 години, постоянно е имало нови партии, само че Българска социалистическа партия е съумявала да запази своите политики, образ и водеща роля. А в този момент напряко ни раздират, тъй като нямаме сили да се противопоставим “, сподели още Петър Витанов.
На въпроса дали се готви нов ляв план, Витанов отговори: „ Ние сме социалисти, бесепари и няма да напуснем Българска социалистическа партия. Целта не е да се сътвори нов план, а да се възвърне доверието в нея “.
Няма сюжет за срутване на парламентарната република, само че има съществени политически земетресения, твърди още евродепутатът.
По отношение на приемането ни в Шенгенското пространство, ръководителят на българските социалисти е на мнение, че са направени съществени крачки.
„ Нидерландия е страната, която най-отчетливо се опълчва против приемането ни в Шенген. Важни са обаче стъпките, които бяха направени в Европейския парламент. Имаме резолюция, която сподели, че 26 милиона европейци не са съгласни да ги третират като втора употреба жители на Съюза. Имаме разбирането на всички наши сътрудници в Екологичен потенциал, че по този метод не може да продължава, тъй като това е дискриминация. Имаме потребност да освободим част от вътрешните граници. Докладът от задачата в България и Румъния е доста позитивен и се надявам той да даде спомагателен сигнал и към нидерландските управляващи “, сподели още евродепутатът.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
 

 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР